Bad Chatty
New member
Sağlık Yaz içeceği
Aperol Spritz gerçekten kanserojen midir?
Durum: 11:00| Okuma süresi: 3 dakika
Kaynak: Picture Alliance/Zoonar/Dasha Petrenko
Ferahlatıcı, ışıltılı, parlak turuncu: Bu popüler yaz içeceği Aperol Spritz'dir. Şu sıralar sosyal ağlarda aperatifin sağlığa zararlı olup olmadığı tartışılıyor. Söylenti hakkında doğru olan ve tadını çıkarırken nelere dikkat edilmesi gerektiği.
eSıcak bir yaz akşamında canlandırıcı bir Aperol Spritz'de – bazıları için bundan iyisi olamaz. Ancak sosyal ağlarda bazı yerlerde aperitifteki boyaların son derece zehirli ve kanserojen olduğu iddia ediliyor. Aperol'ün sağlığınıza gerçekten ne kadar zararlı olduğuna dair bir gerçek kontrolü.
İddia: Yüksek kanserojen boyalar içermesi nedeniyle Aperol Spritz kesinlikle tüketilmemelidir.
Değerlendirme: Yanıltıcı.
Gerçekler: Aperol, Campari Grubunun bir markasıdır. İtalyan likörü sıklıkla aperatif olarak veya kokteyllerde kullanılır. Aperol Spritz, Prosecco ve maden suyunun bir karışımıdır. İndirimciler genellikle Aperol'e benzer kendi markalarını sunar.
ayrıca oku
Aperol, çarpıcı turuncu-kırmızı rengini, ham maddesi petrol olan, eklenen iki yapay renk olan E 110 (sarı turuncu S) ve E 124 (koşineal kırmızı A)'ya borçludur. Berlin tüketici danışma merkezine göre azo boyaları “çok tartışmalı” olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle aspirine alerjisi olan veya genel olarak alerjiye yatkın kişilerde ciltte kızarıklık ve astım gibi sözde alerjik reaksiyonlara yol açabilirler.
ayrıca oku
Fakat aynı zamanda kanser riskini de artırıyorlar mı? Gıdalarda kullanılan küçük miktarların zararsız olduğu kabul edilir. Her iki renk de onaylı gıda katkı maddeleridir. Federal Tüketiciyi Koruma ve Gıda Güvenliği Dairesi'ne (BVL) göre katkı maddelerine yalnızca belirli kriterlerin karşılanması durumunda izin verilmektedir. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, maddenin sağlığa zararsız olduğunun kanıtını da içerir.
Çoğu durumda onay yalnızca belirli gıda kategorileri ve sınırlı maksimum miktarlar için geçerlidir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ayrıca E 110 ve E 124 için günlük alım limitlerini belirlemiştir: E 110 için bu maksimum miktar vücut ağırlığının kilogramı başına dört miligramdır, E 124 için ise 0,7 miligramdır. Aperol gibi alkollü içkilerde hem boyalar hem de aynı kategorideki diğerleri, litre başına 200 miligrama kadar toplam konsantrasyonda kullanılabilir.
Tüketici danışma merkezi, vücut ağırlığı 70 kg olan bir kişinin önerilen limitleri aşmadan günde 490 ml'ye kadar Aperol tüketebileceğini açıklıyor. Aperol'de litre başına 100 miligrama kadar bulunabileceği varsayıldığında, bu hesaplama için renklendirici madde E 124 belirleyicidir. Yarım litreden biraz daha az Aperol sonucu, yaklaşık sekiz bardak yaz içeceği Aperol Spritz'e eşdeğerdir.
Hayvanlarda böbrek tümörleri
E 110 ve E 124'ün kanserojen etkisinin olup olmadığı ve ne ölçüde olduğu konusunda yapılan çalışmalarda farklı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Tüketici danışma merkezine göre, diğer şeylerin yanı sıra, uzun süre yüksek konsantrasyonlarda verildiğinde de olsa farelerde kanser riskinin arttığı tespit edildi. Ancak diğer ülkeler halihazırda E 124 ile çok daha kısıtlayıcı bir şekilde ilgileniyor. Örneğin ABD'de boyanın gıdalarda kullanımı tamamen yasaklanmıştır.
E 110 ile ilgili olarak, Hamburg Çevre Enstitüsü'nden uzmanlar hayvanlarda olası böbrek tümörlerine işaret ediyor ancak uyarıda bulunuyor: Bugüne kadar yapılan çalışmalarda insanlar için böyle bir bağlantı kanıtlanmadı.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Değerlendirirken dikkate alınması gereken başka bir bileşen daha var: alkol. Uzmanlar uzun süredir alkol tüketimi ile kanser riski arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna inanıyorlardı. Bu, Alman Kanser Araştırma Merkezi'nin (DKFZ) belirttiği gibi, diğer şeylerin yanı sıra yemek borusu kanseri ve karaciğer kanseri için de geçerlidir. Almanya'daki yıllık kanser vakalarının yaklaşık yüzde dördü doğrudan alkole bağlanabilir. Felç, kalp yetmezliği, alkol bağımlılığı ve zihinsel bozukluklar gibi başka potansiyel sağlık sonuçları da vardır.
Aperol Spritz gerçekten kanserojen midir?
Durum: 11:00| Okuma süresi: 3 dakika
Kaynak: Picture Alliance/Zoonar/Dasha Petrenko
Ferahlatıcı, ışıltılı, parlak turuncu: Bu popüler yaz içeceği Aperol Spritz'dir. Şu sıralar sosyal ağlarda aperatifin sağlığa zararlı olup olmadığı tartışılıyor. Söylenti hakkında doğru olan ve tadını çıkarırken nelere dikkat edilmesi gerektiği.
eSıcak bir yaz akşamında canlandırıcı bir Aperol Spritz'de – bazıları için bundan iyisi olamaz. Ancak sosyal ağlarda bazı yerlerde aperitifteki boyaların son derece zehirli ve kanserojen olduğu iddia ediliyor. Aperol'ün sağlığınıza gerçekten ne kadar zararlı olduğuna dair bir gerçek kontrolü.
İddia: Yüksek kanserojen boyalar içermesi nedeniyle Aperol Spritz kesinlikle tüketilmemelidir.
Değerlendirme: Yanıltıcı.
Gerçekler: Aperol, Campari Grubunun bir markasıdır. İtalyan likörü sıklıkla aperatif olarak veya kokteyllerde kullanılır. Aperol Spritz, Prosecco ve maden suyunun bir karışımıdır. İndirimciler genellikle Aperol'e benzer kendi markalarını sunar.
ayrıca oku
Aperol, çarpıcı turuncu-kırmızı rengini, ham maddesi petrol olan, eklenen iki yapay renk olan E 110 (sarı turuncu S) ve E 124 (koşineal kırmızı A)'ya borçludur. Berlin tüketici danışma merkezine göre azo boyaları “çok tartışmalı” olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle aspirine alerjisi olan veya genel olarak alerjiye yatkın kişilerde ciltte kızarıklık ve astım gibi sözde alerjik reaksiyonlara yol açabilirler.
ayrıca oku
Fakat aynı zamanda kanser riskini de artırıyorlar mı? Gıdalarda kullanılan küçük miktarların zararsız olduğu kabul edilir. Her iki renk de onaylı gıda katkı maddeleridir. Federal Tüketiciyi Koruma ve Gıda Güvenliği Dairesi'ne (BVL) göre katkı maddelerine yalnızca belirli kriterlerin karşılanması durumunda izin verilmektedir. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, maddenin sağlığa zararsız olduğunun kanıtını da içerir.
Çoğu durumda onay yalnızca belirli gıda kategorileri ve sınırlı maksimum miktarlar için geçerlidir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ayrıca E 110 ve E 124 için günlük alım limitlerini belirlemiştir: E 110 için bu maksimum miktar vücut ağırlığının kilogramı başına dört miligramdır, E 124 için ise 0,7 miligramdır. Aperol gibi alkollü içkilerde hem boyalar hem de aynı kategorideki diğerleri, litre başına 200 miligrama kadar toplam konsantrasyonda kullanılabilir.
Tüketici danışma merkezi, vücut ağırlığı 70 kg olan bir kişinin önerilen limitleri aşmadan günde 490 ml'ye kadar Aperol tüketebileceğini açıklıyor. Aperol'de litre başına 100 miligrama kadar bulunabileceği varsayıldığında, bu hesaplama için renklendirici madde E 124 belirleyicidir. Yarım litreden biraz daha az Aperol sonucu, yaklaşık sekiz bardak yaz içeceği Aperol Spritz'e eşdeğerdir.
Hayvanlarda böbrek tümörleri
E 110 ve E 124'ün kanserojen etkisinin olup olmadığı ve ne ölçüde olduğu konusunda yapılan çalışmalarda farklı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Tüketici danışma merkezine göre, diğer şeylerin yanı sıra, uzun süre yüksek konsantrasyonlarda verildiğinde de olsa farelerde kanser riskinin arttığı tespit edildi. Ancak diğer ülkeler halihazırda E 124 ile çok daha kısıtlayıcı bir şekilde ilgileniyor. Örneğin ABD'de boyanın gıdalarda kullanımı tamamen yasaklanmıştır.
E 110 ile ilgili olarak, Hamburg Çevre Enstitüsü'nden uzmanlar hayvanlarda olası böbrek tümörlerine işaret ediyor ancak uyarıda bulunuyor: Bugüne kadar yapılan çalışmalarda insanlar için böyle bir bağlantı kanıtlanmadı.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Değerlendirirken dikkate alınması gereken başka bir bileşen daha var: alkol. Uzmanlar uzun süredir alkol tüketimi ile kanser riski arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna inanıyorlardı. Bu, Alman Kanser Araştırma Merkezi'nin (DKFZ) belirttiği gibi, diğer şeylerin yanı sıra yemek borusu kanseri ve karaciğer kanseri için de geçerlidir. Almanya'daki yıllık kanser vakalarının yaklaşık yüzde dördü doğrudan alkole bağlanabilir. Felç, kalp yetmezliği, alkol bağımlılığı ve zihinsel bozukluklar gibi başka potansiyel sağlık sonuçları da vardır.