Vegan peyniri: Çok tuzlu, çok yağlı ve mineral yağlarla kirlenmiş

Bad Chatty

New member
Ekolojik denge, hayvan refahı ve vicdan azabı açısından daha iyidir; sonuçta laktoz intoleransı olan insanlar için bile yenilebilir: vegan peyniri sürekli olarak olumlu bir imaja sahiptir. Ama şimdi “Öko-Test” dergisi sağlığa zararlı maddeler buldu.


Süt yok ve hala peynir var. Vegan peyniri artık birçok mağazadan satın alınabiliyor. Ama verdiği sözü tutuyor mu? “Öko-Test” dergisi (sayı 1/25) laboratuvarda on iki çeşit vegan peynir dilimini zararlı maddeler, tuz ve yağ içeriği ve madeni yağ bileşenleri açısından test etti. Tadı da değerlendirildi.

Sonuç: Neredeyse hepsi çok tuzlu ve neredeyse yarısı çok yüksek düzeyde madeni yağ bileşenleri içeriyor.


Test edilen on iki üründen yalnızca beşi genel olarak “iyi” notunu aldı. Bunlardan üçü testteki en ucuzlar arasında yer alıyor: Lidl'den “Edeka My Veggie Milder Taste Sebze Dilimleri”, “Rewe Best Choice Mild Connoisseur Slices” ve “Vermondo Vegan Connoisseur Slices Mild”.

Ancak “Bedda Genuss-Slices Gouda Style” (Ethiconomy Services) ve “Simply V Zum Drauf Legen Mild” (EVA) da test yapanları etkiledi. Bedda'nın vegan Gouda'sının tadı aslında hayvan peynirine oldukça yakın. Ancak beş ürünün tamamı için aşırı tuz içeriği, bunların “çok iyi” notu almadıkları anlamına geliyordu.


Diğer yedi üründe, kısmen kanserojen bileşenler içerebilen aromatik mineral yağ hidrokarbonları (MOAH) açısından da mineral yağ bileşenleri kritik öneme sahipti. Beş “yetersiz” üründen dördünün MOAH değeri kılavuzun üzerindedir. Ve birinde çok fazla mikrop var.


Görünüm ve tutarlılıkta başka kusurlar da bulunabilir. Bazı vegan peynirler ufalanır ve kenarları yıpranmıştır. Birçoğu da çok sıkıcı.


dpa/gra