Tatlı Günaha: Bu Yeni Çikolatayı Daha Sağlıklı Yapan Nedir?

Bad Chatty

New member
Sağlık Tatlı günaha

Bu yeni çikolatayı daha sağlıklı yapan şey nedir?



Şu an: 12:43| Okuma süresi: 3 dakika




Çikolatayı satın alabilmeniz biraz zaman alacak




Kaynak: Getty Images/Itziar Aio


WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.


Çikolatanın tadı lezzetlidir ancak çok fazla şeker içerir. Ve iklim için de iyi değil. Zürihli araştırmacılar artık daha fazla lif ve daha az doymuş yağ asidi içeren bir bar geliştirdiler. Yeni çikolatanın aynı zamanda daha çevre dostu olması da gerekiyor.





FTatlıya düşkün olanlar için cazip geliyor: Zürihli araştırmacılar daha sürdürülebilir ve aynı zamanda daha sağlıklı bir çikolata geliştirdiklerini söylüyor. Kakao çekirdeklerine ek olarak, bazıları tatlandırıcı görevi gören kakao meyvesinin ek kısımlarını da kullandılar.

Zürih'teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden (ETH) Kim Mishra liderliğindeki ekip, “Nature Food” dergisinde “Sürecimiz yalnızca çikolatanın içindeki kakao kabuğu bileşenlerini kullanıyor” diyor. “Geleneksel çikolataya benzer tatlı bir tada sahip olmasının yanı sıra daha fazla lif ve daha düşük doymuş yağ içeriğiyle daha iyi besin değeri sunuyor.”

Buna ek olarak, bu çikolatanın büyük ölçekte üretiminin, Avrupa'daki ortalama bitter çikolata üretimine kıyasla arazi kullanımını ve küresel ısınma potansiyelini azaltabileceği belirtiliyor.


Kakao kabukları Bahia'daki (Brezilya) bir kakao bitkisine asılıyor.




Kakao kabukları Bahia'daki (Brezilya) bir kakao bitkisine asılıyor.

Kaynak: dpa/Werner Rudhart


Agboville'deki (Fildişi Sahili) bir çiftlikte çalışan bir çiftçi, açılmış bir kakao kabuğunu gösteriyor




Agboville'deki (Fildişi Sahili) bir çiftlikte çalışan bir çiftçi, açılmış bir kakao kabuğunu gösteriyor

Kaynak: dpa/Christophe Gateau


Kakao çekirdekleri meyvenin yalnızca çok küçük bir kısmını oluşturduğundan, gerekli olan arazi alanı ve dolayısıyla çekirdek başına orijinal tropik bitki örtüsünün dönüştürülmesi nedeniyle oluşan sera gazı emisyonları genellikle yüksektir. Araştırmacılar, “Bu nedenle, kakao kabuğunun posası ve kakao kabuğu gibi diğer kısımlarının kullanımının artması, yalnızca çiftçilerin gelir çeşitliliğine katkıda bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda ekim aşamasındaki büyük çevresel etkileri de azaltabilir” diye yazıyor.


ayrıca oku








Kakao kabuğu olarak da adlandırılan uzun kakao meyvesi sert bir dış katmana sahiptir. Meyveyi kesip açarsanız, kabuğunu ve her biri açık renkli meyve eti (posa) ile çevrelenmiş kakao çekirdeği sıralarını görebilirsiniz.

Şeker yerine kakaolu jöle


Yeni süreçte, Gana'dan gelen kakao çekirdekleri her zamanki gibi kavruldu, soyuldu, öğütüldü ve sterilize edilerek kakao kütlesi oluşturuldu. Ekip artık kakao meyvesi kabuğunun iç kısmını kullanarak onu toz haline getirdi. Bu, tatlı bir jöle yapmak için hamurun bir kısmıyla karıştırıldı. Bu, yeni çikolatada normal olarak eklenen toz şekerin yerini aldı. Ek işlemlere rağmen, yazarlara göre bu çikolata tarifi geleneksel olandan ortalama olarak daha çevre dostudur.


ayrıca oku


kan şekeri






ETH bilgilerine göre, tatlandırıcı olarak kullanılan kakao jölesi sayesinde kakao meyveli çikolata, ortalama bir Avrupa bitter çikolatasından biraz daha yüksek lif içeriğine sahip – 100 gramda 12 grama kıyasla 15 gram. Ayrıca sadece 23 gram doymuş içeriyor. Ortalama bir Avrupa bitter çikolatası için yağ asitleri 33 gramdır.

Araştırmacılar, küçük çiftçilerin yeni çikolatayı meyvenin diğer bileşenlerini pazarlamak için kullanabileceğini ve böylece ek gelir elde edebileceklerini yazıyor. Geriye kalan tek şey, ETH'ye göre geleneksel olarak öncelikle yakıt veya kompost olarak kullanılan dış meyve kabuğudur.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Çikolatayı satın alabilmeniz biraz zaman alacak. Mishra, “Çikolatamızın çekici ve duyusal açıdan karşılaştırılabilir olduğunu gösterdik” diyor. “Fakat şimdi öncelikle kurutma sistemlerine ihtiyaç duyan kakao çiftçilerinden başlayarak tüm değer zincirinin tamamlanması gerekiyor. Ancak gıda işleme şirketi yeterli miktarda toz ürettiğinde kakaolu meyveli çikolata, bir çikolata üreticisi tarafından daha büyük ölçekte üretilebilir ve pazarlanabilir.” Sonuçta ETH, kakaolu meyveli çikolatanın tarifi için patent başvurusunda bulundu.