Bad Chatty
New member
JDoğru, Alman mutfağının eski, vegan olmayan kısmının tadı gerçekten çok güzel. Sabahları ciğer sosisi rulosu, öğle yemeğinde pirzola, biftek veya gulaş var ve akşamları başka bir güzel sosis var, ama bu sefer ekmek dilimi üzerinde.
Tadı güzel ama et açısından zengin bir beslenmenin sağlığınız açısından ölçülebilir sonuçları var. Virginia'daki Richmond Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, son durumu “Klinik ve Translasyonel Gastroenteroloji” dergisinde belgeledi: Et yemeklerinin kanda iz bıraktığını, yani amonyak toksininin olduğunu gösterdiler. Bu özellikle karaciğer sirozu olan kişiler için tehlikelidir.
ayrıca oku
Batı ülkelerinde 400 vatandaştan biri bu hastalıkla yaşıyor. Organın normal yapısını bozar, karaciğer küçülür çünkü uzun süreli alkol tüketimi, aşırı yeme veya hepatit patojenlerinin neden olduğu viral enfeksiyonlardan sonra karaciğer hücreleri çok sayıda ölür. Nedeni ne olursa olsun sorun hep aynıdır: Yağların sindirilmesinden, enerji depolanmasından ve toksinlerin atılmasından sorumlu olan karaciğer artık bu hayati görevleri yerine getiremez.
Sindirim ürünlerinden kaynaklanan bilişsel düşüş
Karaciğerin günlük olarak uğraştığı toksinlerden biri amonyaktır. Nitrojen bileşiği, proteinlerin bağırsaklarda parçalanması, kana ve doğrudan karaciğere gitmesiyle oluşur. Orada aslında üreye dönüştürülür ve idrarla atılır.
ayrıca oku
Karaciğer hücreleri ne kadar çok kaybolursa, o kadar az atık bertaraf edilebilir ve kanda o kadar çok amonyak birikir. Bu, beyin hücrelerini sıkıntıya sokar: Karaciğer sirozu hastalarında, beyin fonksiyonunda artan bir sınırlama olan “hepatik ensefalopati” gelişme riski yüksektir. Bu “hepatik ensefalopati” ölümcül olabilir.
Karaciğer sirozu Amerika Birleşik Devletleri'nde dokuzuncu önde gelen ölüm nedenidir. Almanya'da giderek daha fazla hasta bu teşhisle hastaneye geliyor; 2005'te bu sayı 151.108'di ve 2018'de zaten 181.688'di. Kabul edilen on kişiden biri öldü.
ayrıca oku
Bu, kanda mümkün olduğunca az amonyak bulunmasını önlemeyi daha da önemli hale getiriyor ve et burada devreye giriyor çünkü et, tıpkı süt ürünleri veya vegan et ikameleri gibi esas olarak proteinlerden oluşuyor. Şimdiye kadar karaciğer sirozu hastalarının genellikle proteinlerden kaçınması bir kuraldı.
Gastroenterolog Jasmohan Bajaj liderliğindeki ABD'li araştırmacılar, yalnızca kendi hastalarıyla çok az insanın buna dayanabileceği deneyimine sahip olmakla kalmadı, her şeyden önce böylesi genel bir yoksunluğun gerekli olmadığından şüphelendiler. Amonyak oluşumunda bunların ne tür proteinler olduğu, etten, sütten veya bitkilerden gelip gelmediği fark yaratabilir.
Bunu kanıtlamak için, et açısından zengin bir diyetle beslenen, karaciğer fonksiyon bozukluğu olan otuz hastayı işe aldılar. Test katılımcılarının üçte birine bu şekilde yemeye devam etmeleri söylendi. On tanesi öğünlerden birini vegan bir şeyle, on tanesi vejetaryen bir şeyle değiştirmeli.
Bakteriler eti daha iyi sindirebilir
Bu tek öğün için üç gruba köfteli, et bazlı süt bazlı ve bitkisel et bazlı burgerler dağıttılar. Yemekten üç saat sonra test katılımcılarının vücutlarındaki amonyak içeriği belirlendi. Et yiyenlerde bu oran, etsiz beslenen insanlara göre yaklaşık iki kat daha yüksekti.
Araştırmacıların açıklaması: Amonyak üreten protein parçalayıcılar bakterilerdir ve etteki proteinleri et dışındakilere göre daha iyi parçalayabilirler, bu nedenle et parçalandığında bağırsakta önemli ölçüde daha fazla (yaklaşık iki kat daha fazla) amonyak üretilir. sindirildi. Araştırmacılar bu etkiyi kanıtlamayı başardılar çünkü dışkı örnekleri de aldılar ve sindirilmemiş proteinleri aradılar.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Enstitülerinden yapılan bir basın açıklamasında doktorlar artık karaciğer sirozu hastalarının diyetlerini çalışmada olduğu gibi değiştirmelerini, yani günde yalnızca bir et yemeğini değiştirmelerini öneriyor. Etsiz gıdalara tamamen geçiş elbette daha da iyidir, ancak aynı zamanda birçokları için bu çok büyük bir engeldir. Bajaj, insanları hayatlarını değiştirecek bir teşhisle cesaretlendiriyor: “Ancak bu kadar küçük değişiklikler bile zararlı amonyak düzeylerini önemli ölçüde azaltabilir ve dolayısıyla karaciğere fayda sağlayabilir.” “Karaciğer hastaları şunu bilmeli: Biraz değişiklik yeterli olabilir!”
Tadı güzel ama et açısından zengin bir beslenmenin sağlığınız açısından ölçülebilir sonuçları var. Virginia'daki Richmond Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, son durumu “Klinik ve Translasyonel Gastroenteroloji” dergisinde belgeledi: Et yemeklerinin kanda iz bıraktığını, yani amonyak toksininin olduğunu gösterdiler. Bu özellikle karaciğer sirozu olan kişiler için tehlikelidir.
ayrıca oku
Batı ülkelerinde 400 vatandaştan biri bu hastalıkla yaşıyor. Organın normal yapısını bozar, karaciğer küçülür çünkü uzun süreli alkol tüketimi, aşırı yeme veya hepatit patojenlerinin neden olduğu viral enfeksiyonlardan sonra karaciğer hücreleri çok sayıda ölür. Nedeni ne olursa olsun sorun hep aynıdır: Yağların sindirilmesinden, enerji depolanmasından ve toksinlerin atılmasından sorumlu olan karaciğer artık bu hayati görevleri yerine getiremez.
Sindirim ürünlerinden kaynaklanan bilişsel düşüş
Karaciğerin günlük olarak uğraştığı toksinlerden biri amonyaktır. Nitrojen bileşiği, proteinlerin bağırsaklarda parçalanması, kana ve doğrudan karaciğere gitmesiyle oluşur. Orada aslında üreye dönüştürülür ve idrarla atılır.
ayrıca oku
![](https://img.welt.de/img/kaufberatung/angebote-und-aktionen/mobile250276214/9562504177-ci102l-w1024/1560x740-Grafik-Advertorial.jpg)
Karaciğer hücreleri ne kadar çok kaybolursa, o kadar az atık bertaraf edilebilir ve kanda o kadar çok amonyak birikir. Bu, beyin hücrelerini sıkıntıya sokar: Karaciğer sirozu hastalarında, beyin fonksiyonunda artan bir sınırlama olan “hepatik ensefalopati” gelişme riski yüksektir. Bu “hepatik ensefalopati” ölümcül olabilir.
Karaciğer sirozu Amerika Birleşik Devletleri'nde dokuzuncu önde gelen ölüm nedenidir. Almanya'da giderek daha fazla hasta bu teşhisle hastaneye geliyor; 2005'te bu sayı 151.108'di ve 2018'de zaten 181.688'di. Kabul edilen on kişiden biri öldü.
ayrıca oku
![Ancak Yeni İskandinav Diyetinde sadece balık değil, aynı zamanda vahşi hayvanların eti de protein kaynağı olarak kullanılıyor](https://img.welt.de/img/wissenschaft/mobile241404345/2452500487-ci102l-w1024/Directly-above-shot-of-various-food-on-table-2.jpg)
Bu, kanda mümkün olduğunca az amonyak bulunmasını önlemeyi daha da önemli hale getiriyor ve et burada devreye giriyor çünkü et, tıpkı süt ürünleri veya vegan et ikameleri gibi esas olarak proteinlerden oluşuyor. Şimdiye kadar karaciğer sirozu hastalarının genellikle proteinlerden kaçınması bir kuraldı.
Gastroenterolog Jasmohan Bajaj liderliğindeki ABD'li araştırmacılar, yalnızca kendi hastalarıyla çok az insanın buna dayanabileceği deneyimine sahip olmakla kalmadı, her şeyden önce böylesi genel bir yoksunluğun gerekli olmadığından şüphelendiler. Amonyak oluşumunda bunların ne tür proteinler olduğu, etten, sütten veya bitkilerden gelip gelmediği fark yaratabilir.
Bunu kanıtlamak için, et açısından zengin bir diyetle beslenen, karaciğer fonksiyon bozukluğu olan otuz hastayı işe aldılar. Test katılımcılarının üçte birine bu şekilde yemeye devam etmeleri söylendi. On tanesi öğünlerden birini vegan bir şeyle, on tanesi vejetaryen bir şeyle değiştirmeli.
Bakteriler eti daha iyi sindirebilir
Bu tek öğün için üç gruba köfteli, et bazlı süt bazlı ve bitkisel et bazlı burgerler dağıttılar. Yemekten üç saat sonra test katılımcılarının vücutlarındaki amonyak içeriği belirlendi. Et yiyenlerde bu oran, etsiz beslenen insanlara göre yaklaşık iki kat daha yüksekti.
Araştırmacıların açıklaması: Amonyak üreten protein parçalayıcılar bakterilerdir ve etteki proteinleri et dışındakilere göre daha iyi parçalayabilirler, bu nedenle et parçalandığında bağırsakta önemli ölçüde daha fazla (yaklaşık iki kat daha fazla) amonyak üretilir. sindirildi. Araştırmacılar bu etkiyi kanıtlamayı başardılar çünkü dışkı örnekleri de aldılar ve sindirilmemiş proteinleri aradılar.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Enstitülerinden yapılan bir basın açıklamasında doktorlar artık karaciğer sirozu hastalarının diyetlerini çalışmada olduğu gibi değiştirmelerini, yani günde yalnızca bir et yemeğini değiştirmelerini öneriyor. Etsiz gıdalara tamamen geçiş elbette daha da iyidir, ancak aynı zamanda birçokları için bu çok büyük bir engeldir. Bajaj, insanları hayatlarını değiştirecek bir teşhisle cesaretlendiriyor: “Ancak bu kadar küçük değişiklikler bile zararlı amonyak düzeylerini önemli ölçüde azaltabilir ve dolayısıyla karaciğere fayda sağlayabilir.” “Karaciğer hastaları şunu bilmeli: Biraz değişiklik yeterli olabilir!”