Bad Chatty
New member
Sağlık Mikrobiyom
Bağırsak bakterileri neden vücudu iltihaptan koruyabilir?
Şu tarihten itibaren: 24 Haziran 2024| Okuma süresi: 4 dakika
Bağırsaktaki bazı mikropların oranı ne kadar yüksek olursa, ciddi iltihaplanma olasılığı da o kadar az olur
Kaynak: Getty Images/Peter Dazeley
Bağırsakların vücudun herhangi bir yerinde inflamasyonun oluşup oluşmaması üzerinde önemli bir etkisi vardır. Ya da eğer belirli bakteriler bol miktarda mevcutsa. Araştırmacılar artık hangi mikropların faydalı olduğunu ve lifin neden önemli olduğunu açıklayabiliyor.
WZatürre gibi ciddi bir enfeksiyonla hastaneye kaldırılıyorsanız, genellikle bağırsak floranız bozulur. Peki birisi hasta olduğu ve tedavi gördüğü için mi mikrobiyom dengesizliği var, yoksa insanlar mikrobiyomları daha önce iyi görünmediği için mi hasta?
Şu ana kadar bir araştırma ekibi “The Lancet Microbe” dergisinde şunu yazıyor: Bu konuda genel popülasyonda büyük bir çalışma yapılmadı. Ekip, çalışmalarında bazı bağırsak bakterilerinin ciddi iltihaplanma riskini azalttığı sonucuna vardı.
Kısa zincirli yağ asidi bütiratı üreten bakterilerin sayısı özellikle dikkat çekiciydi. Bu terim, örneğin ekşimiş tereyağının yanı sıra terin tipik hoş olmayan kokusuyla bilinen “bütirik asit”in tuzlarını veya esterlerini tanımlamak için kullanılır.
Lif bir avantajdır
Araştırmanın bir parçası olarak araştırmacılar, lifin fermantasyonu sırasında bütirat üreten, örneğin Butyrivibrio cinsinden bakterileri incelediler. İnsanlar lifleri kendi başlarına sindiremezler ancak bu tür mikroplar bunu yapabilir. Bağırsaktaki oranları ne kadar yüksek olursa, insanlar iltihaplanma nedeniyle hastanede o kadar az tedavi görürler.
ayrıca oku
Bütiratın farelerin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Şimdi Amsterdam Üniversitesi Deneysel ve Moleküler Tıp Merkezi'nden Robert Kullberg ve Hessel Peters-Sengers liderliğindeki araştırmacılar, bunu iki ülkeden çok sayıda insana gösterebildiklerini bildirdi.
ayrıca oku
Kış hüznü için tarifler
Mevcut çalışma için Danimarka ve Finlandiya'daki 10.699 kişinin bağırsak florası incelendi. Bu, bağırsak mikrobiyomunda bakteri ve diğer organizmaların farklı türlerini ve sıklıklarını belirlemek için dışkı örneklerinde genetik izler aradıkları anlamına geliyor. Araştırmacılar ayrıca, test deneklerinin dışkı örneğinin toplanmasından sonraki beş ila yedi yıl arasındaki sağlık verilerini de kullandılar.
602 çalışma katılımcısında ilk muayeneyi takip eden yıllarda ciddi bir enfeksiyon gelişti ve bu enfeksiyon bazı durumlarda ölüme bile yol açtı. Ve ortaya çıktığı üzere, hasta insanların bağırsaklarında diğer test deneklerine göre önemli ölçüde daha az bütirat üreten bakteri vardı.
Kullberg üniversiteden yapılan bir açıklamada şöyle açıklıyor: “Bağırsaklarında bu bakterilerden yüzde on daha fazla bulunan kişilerin enfeksiyon olasılığının yüzde 15 ila 25 oranında azaldığını bulduk.” Enfeksiyonlar ayrıca bağırsak dışında, örneğin akciğerlerde, idrar yollarında veya karnın diğer kısımlarında iltihaplanmayı da içeriyordu.
Patojenlerle mücadele ediliyor
Bütirat bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilir, ancak oradan kana geçebilir ve mesane veya akciğerler gibi diğer organlara ulaşabilir. Kullberg, “Bu, bütiratın bağırsak sistemindeki ve aynı zamanda vücudumuzun diğer organlarındaki bağışıklık sistemi hücrelerini etkileyebileceği anlamına geliyor” diyor.
Bu yağ asidi belirli bağışıklık hücrelerinin, makrofajların gelişimini ve enerji metabolizmasını etkiler. Bu, bakteriyel ve viral bulaşıcı ajanlara karşı artan aktiviteye yol açar. Kullberg, “Örneğin, antimikrobiyal etkiye sahip daha fazla küçük molekül üreterek veya bakterilerin yakalanmasını ve öldürülmesini artırarak” diye açıklıyor. Bütirat ayrıca iltihabı dengeleyebilir, bu da daha az organ hasarına yol açar.
Deneklerin yaşam tarzı çalışmanın başında anketler aracılığıyla belirlendi. Ancak araştırmacılar, çalışma katılımcılarının beslenmesi ile bütirat üreten bakteriler arasında güçlü bir bağlantı belirleyemedi. Ancak aynı zamanda diyetin de bir faktör olduğunu göz ardı edemediler.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Bu nedenle bağırsaktaki bütirat üreten bakterilerin sayısının nasıl artırılabileceği hala belirsizdir. Kullberg, “Muhtemelen bunu söylemek yapmaktan daha kolay” diyor. Doktora öğrencisi, ekibin bu soruyu özel olarak araştırmadığını söylüyor: “Ancak sağlıklı bir yaşam tarzının – örneğin sigara içmemek, yeterli fiziksel aktivitede bulunmak – genel olarak yararlı olduğunu düşünüyorum.”
Bütirat, lifin fermantasyonu sırasında bakteriler tarafından üretilir. Kullberg'in basit ipucu, “Yani lif açısından zengin bir beslenme (meyveler, sebzeler, tahıllar) muhtemelen faydalıdır”.
Bağırsak bakterileri neden vücudu iltihaptan koruyabilir?
Şu tarihten itibaren: 24 Haziran 2024| Okuma süresi: 4 dakika
![Bağırsaktaki bazı mikropların oranı ne kadar yüksek olursa, ciddi iltihaplanma olasılığı da o kadar az olur](https://img.welt.de/img/gesundheit/mobile252146756/0902508387-ci102l-w1024/Taking-Care-of-Your-Intestines.jpg)
Bağırsaktaki bazı mikropların oranı ne kadar yüksek olursa, ciddi iltihaplanma olasılığı da o kadar az olur
Kaynak: Getty Images/Peter Dazeley
Bağırsakların vücudun herhangi bir yerinde inflamasyonun oluşup oluşmaması üzerinde önemli bir etkisi vardır. Ya da eğer belirli bakteriler bol miktarda mevcutsa. Araştırmacılar artık hangi mikropların faydalı olduğunu ve lifin neden önemli olduğunu açıklayabiliyor.
WZatürre gibi ciddi bir enfeksiyonla hastaneye kaldırılıyorsanız, genellikle bağırsak floranız bozulur. Peki birisi hasta olduğu ve tedavi gördüğü için mi mikrobiyom dengesizliği var, yoksa insanlar mikrobiyomları daha önce iyi görünmediği için mi hasta?
Şu ana kadar bir araştırma ekibi “The Lancet Microbe” dergisinde şunu yazıyor: Bu konuda genel popülasyonda büyük bir çalışma yapılmadı. Ekip, çalışmalarında bazı bağırsak bakterilerinin ciddi iltihaplanma riskini azalttığı sonucuna vardı.
Kısa zincirli yağ asidi bütiratı üreten bakterilerin sayısı özellikle dikkat çekiciydi. Bu terim, örneğin ekşimiş tereyağının yanı sıra terin tipik hoş olmayan kokusuyla bilinen “bütirik asit”in tuzlarını veya esterlerini tanımlamak için kullanılır.
Lif bir avantajdır
Araştırmanın bir parçası olarak araştırmacılar, lifin fermantasyonu sırasında bütirat üreten, örneğin Butyrivibrio cinsinden bakterileri incelediler. İnsanlar lifleri kendi başlarına sindiremezler ancak bu tür mikroplar bunu yapabilir. Bağırsaktaki oranları ne kadar yüksek olursa, insanlar iltihaplanma nedeniyle hastanede o kadar az tedavi görürler.
ayrıca oku
![](https://img.welt.de/img/kaufberatung/angebote-und-aktionen/mobile251461956/2352504887-ci102l-w1024/Amex-Gold-WELTde-1560x740-Grafik-Advertorial.jpg)
Bütiratın farelerin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Şimdi Amsterdam Üniversitesi Deneysel ve Moleküler Tıp Merkezi'nden Robert Kullberg ve Hessel Peters-Sengers liderliğindeki araştırmacılar, bunu iki ülkeden çok sayıda insana gösterebildiklerini bildirdi.
ayrıca oku
![Krem peynirli ekmek yiyen genç kadın](https://img.welt.de/img/gesundheit/mobile249075126/1452501547-ci102l-w1024/Young-woman-eating-bread-with-cream-cheese.jpg)
Kış hüznü için tarifler
Mevcut çalışma için Danimarka ve Finlandiya'daki 10.699 kişinin bağırsak florası incelendi. Bu, bağırsak mikrobiyomunda bakteri ve diğer organizmaların farklı türlerini ve sıklıklarını belirlemek için dışkı örneklerinde genetik izler aradıkları anlamına geliyor. Araştırmacılar ayrıca, test deneklerinin dışkı örneğinin toplanmasından sonraki beş ila yedi yıl arasındaki sağlık verilerini de kullandılar.
602 çalışma katılımcısında ilk muayeneyi takip eden yıllarda ciddi bir enfeksiyon gelişti ve bu enfeksiyon bazı durumlarda ölüme bile yol açtı. Ve ortaya çıktığı üzere, hasta insanların bağırsaklarında diğer test deneklerine göre önemli ölçüde daha az bütirat üreten bakteri vardı.
Kullberg üniversiteden yapılan bir açıklamada şöyle açıklıyor: “Bağırsaklarında bu bakterilerden yüzde on daha fazla bulunan kişilerin enfeksiyon olasılığının yüzde 15 ila 25 oranında azaldığını bulduk.” Enfeksiyonlar ayrıca bağırsak dışında, örneğin akciğerlerde, idrar yollarında veya karnın diğer kısımlarında iltihaplanmayı da içeriyordu.
Patojenlerle mücadele ediliyor
Bütirat bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilir, ancak oradan kana geçebilir ve mesane veya akciğerler gibi diğer organlara ulaşabilir. Kullberg, “Bu, bütiratın bağırsak sistemindeki ve aynı zamanda vücudumuzun diğer organlarındaki bağışıklık sistemi hücrelerini etkileyebileceği anlamına geliyor” diyor.
Bu yağ asidi belirli bağışıklık hücrelerinin, makrofajların gelişimini ve enerji metabolizmasını etkiler. Bu, bakteriyel ve viral bulaşıcı ajanlara karşı artan aktiviteye yol açar. Kullberg, “Örneğin, antimikrobiyal etkiye sahip daha fazla küçük molekül üreterek veya bakterilerin yakalanmasını ve öldürülmesini artırarak” diye açıklıyor. Bütirat ayrıca iltihabı dengeleyebilir, bu da daha az organ hasarına yol açar.
Deneklerin yaşam tarzı çalışmanın başında anketler aracılığıyla belirlendi. Ancak araştırmacılar, çalışma katılımcılarının beslenmesi ile bütirat üreten bakteriler arasında güçlü bir bağlantı belirleyemedi. Ancak aynı zamanda diyetin de bir faktör olduğunu göz ardı edemediler.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Bu nedenle bağırsaktaki bütirat üreten bakterilerin sayısının nasıl artırılabileceği hala belirsizdir. Kullberg, “Muhtemelen bunu söylemek yapmaktan daha kolay” diyor. Doktora öğrencisi, ekibin bu soruyu özel olarak araştırmadığını söylüyor: “Ancak sağlıklı bir yaşam tarzının – örneğin sigara içmemek, yeterli fiziksel aktivitede bulunmak – genel olarak yararlı olduğunu düşünüyorum.”
Bütirat, lifin fermantasyonu sırasında bakteriler tarafından üretilir. Kullberg'in basit ipucu, “Yani lif açısından zengin bir beslenme (meyveler, sebzeler, tahıllar) muhtemelen faydalıdır”.