Laktoz, gluten, fındık: Aktif madde ciddi gıda alerjilerine karşı koruma sağlar

Bad Chatty

New member
WJoanna Malukiewicz ne zaman yemek yemeye çıksa yanında lamine bir menü taşıyor. Alerjisi olan tüm yiyeceklerin uzun bir listesi. Süt ve glüten, soya, soğan ve sarımsak, sığır eti ve istiridye içerir. Hamburglu kadın listeyi garsonlara gösteriyor; Somonsuz yemeklerin de olup olmadığını ve mutfağın sade somon pişirip pişiremeyeceğini soruyor. Ancak aşçıların tüm çabalarına rağmen gerçekten hastalanmaya devam ediyor.

Malukiewicz, ciddi gıda alerjisi yaşayan yaklaşık 15.000 Alman'dan biri. Tepki verdikleri maddelerin en ince izleri bile, bağışıklık sisteminin çıldırması nedeniyle ciltte kaşıntı, dolaşım sorunları, nefes darlığı veya bayılmayı tetikleyebilir. Bu kişilerin resmi bir kaydı bulunmamaktadır. Sayıları yalnızca alerjik reaksiyonlarının olası en kötü sonucu olan anafilaktik şok riskini azaltmak için ihtiyaç duydukları ilaçların reçetelerine dayanarak tahmin edilebilir.

Ölümcül bir zincirleme reaksiyon, kan damarlarının genişlemesine, kan basıncının düşmesine ve organların artık yeterli kan alamamasına neden olur; Karaciğer veya böbrekler iflas edebilir, kalp durabilir ve nefes alma durabilir. Bunların hepsi birkaç dakika içinde gerçekleşir. Joanna Malukiewicz gibi şiddetli alerji hastaları daha sonra kan dolaşımını dengelemek için vücutlarına adrenalin enjeksiyonları yapıyor, alerjik reaksiyonu engellemek için antihistaminikler yutuyor ve haberci maddelerin neden olduğu iç saldırıları kontrol altına almak için antiinflamatuar ilaçlar kullanıyor.

Mevcut veriler, onların acılarını hafifletebilecek bir çarenin bulunduğunu gösteriyor. Şu ana kadar yalnızca polen alerjilerini ve astımı tehdit etmek için kullanılan ve acil durumlarda en kötüsünü önlemek yerine, alerjik reaksiyonu en başından önleyebilen veya en azından yavaşlatabilen, omalizumab adı verilen aktif bir madde. Şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) da ciddi gıda alerjilerine yönelik aşıları onayladı. Alman gıda alerjisi hastaları da bu hastalığa yakalanabilir, ancak genellikle bunun bedelini kendileri ödemek zorunda kalırlar ve kendilerine şu soruyu sorarlar: neden?


ayrıca oku







Alerji durumunda bağışıklık sistemi zararsız maddeleri tehdit edici olarak sınıflandırır. Vücuda yiyecekle, ilaç olarak veya böcek ısırığı yoluyla girerler ve polen veya spor olarak solunurlar. Vücuda giren her şeyde olduğu gibi, bağışıklık hücrelerinin devriyeleri bu maddeleri, daha spesifik olarak yüzeylerinde bulunan proteinleri inceler.


ayrıca oku








Ancak bağışıklık hücreleri bunları zararsız olarak sınıflandırmak yerine savunma reaksiyonlarını tetikler: Antikor oluşturmaya başlarlar. Alerji durumunda bu tür antikorlara immünoglobulin E veya kısaca IgE adı verilir. İnsanlar ilk kez çıtır mercimek salatası ya da fıstık ezmesi yediklerinde bu tepkilerin hiçbirini hissetmiyorlar. İşler ancak ikinci temastan sonra kötüye gider.

Doğumdan veya çevreden gelen alerji


Çünkü IgE'ler mast hücreleri adı verilen diğer bağışıklık hücrelerine bağlanır. Savaş ve kışkırtıcı habercilerden oluşan bir kokteylle dolular. Birlikte vücutta sensörler gibi dolaşırlar. IgE'ler kendilerine düşman görünen proteinleri yeniden tanırsa, mast hücrelerinin silah cephaneliğini serbest bırakmasına neden olurlar.

Birisi aşırı IgE üretme eğilimindeyse, alerji doğumdan itibaren mevcut olabilir veya çevresel etkiler nedeniyle daha sonra gelişebilir. Bunların ne olduğu bir sır olarak kalıyor. Açık olan bir şey var: Sanayileşmiş ülkelerde hastalıkların sayısı artıyor. Şimdiye kadarki en popüler açıklama “kirli hipotez” olarak adlandırılandır: IgE antikorları aslında parazitlere karşı savunma görevi görür, ancak artan hijyen nedeniyle insanlar artık onlarla neredeyse hiç temas etmediğinden, antikorlar deyim yerindeyse parazitlere karşı odaklanır. can sıkıntısından yeni hedefler ortaya çıkıyor ve bazen yaşamı tehdit eden tepkilerle bunları çözüyorlar.






Kaynak: İnfografik WELT


O kadar uzağa gitmesine gerek yok. Çünkü çok önemli bir noktada bu mekanizmayı bozan bir ilaç var. Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden alerji uzmanı Robert Wood, “Omalizumab, IgE antikorlarının ve mast hücrelerinin bir araya gelmesini engelliyor” diye açıklıyor. Aktif bileşen, kandaki serbest IgE moleküllerini engelleyen yapay olarak üretilmiş bir antikordur.

Şubat ayında Woods, New England Journal of Medicine'de yapılan bir çalışmada gıda alerjileri üzerindeki etkinliğini gösterdi. Test tedavisine 177 denek katıldı. Yer fıstığına ek olarak en az iki başka yiyeceğe karşı da hoşgörüsüzlükleri vardı. 118 test deneğine omalizumab verildi ve 59'una sahte ilaç enjekte edildi.

Tedavi dört ay sürdü, alerjinin şiddetine göre ayda bir veya iki kez enjeksiyon yapıldı. Çalışma tamamlandıktan sonra çoğu kişi herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşmadan baklagilleri tekrar yiyebildi. Çalışma katılımcılarının üçte ikisi dört yer fıstığını tolere etti ve hatta neredeyse iki kişiden biri 25 yer fıstığını tolere etti. Daha önce bir yer fıstığının bir kısmından ölebilecek insanlar için sansasyonel bir sonuç.


ayrıca oku


Pek çok kişi tırnaklarını özellikle uzun süre kullanıyor; bu yalnızca hijyen açısından bir risk değil






Diğer gıda alerjileri de ölçülebilir şekilde iyileşti. Tedavi sayesinde, tüm test katılımcılarının üçte ikisi, daha önce kendilerini ciddi şekilde hasta eden miktarın üç ila dört katını tolere edebildi. Tedavi edilenlerin yalnızca yüzde 14'ü omalizumab'a hiç yanıt vermedi. Wood, “Ancak çoğu o kadar yüksek düzeyde koruma aldı ki, artık yasaklı yiyecekleri güvenle yiyebilecekler” diyor.

Maddenin yan etkileri çok açıktır: baş ağrısı veya enjeksiyon yerinde reaksiyonlar. Vücudun parazitlere karşı savunma sağlayacak IgE'den yoksun olması nedeniyle tedavinin sizi parazitlere karşı daha duyarlı hale getirmesi mümkündür. Ancak batı dünyasında etkili solucan tedavileri ile bu Wood için “yönetilebilir bir risktir”.

Şırınga başına 600 euro


ABD'den farklı olarak omalizumab, Almanya'da astım tedavisi veya şiddetli kurdeşen dışında henüz onaylanmadı. Bu nedenle doktorlar, yasal sağlık sigortası olan hastalar için karmaşık beyanlar yazmak zorunda kalıyor ve bunlar sıklıkla reddediliyor. Çünkü çare ne kadar etkili olsa da pahalıdır. Tek bir şırınganın maliyeti 600 Euro'dur. Yıllık olarak hesaplanan omalizumabın sigortalı kişi başına maliyeti 7.200 ila 14.400 avro arasındadır.

Sağlık sigortası şirketlerinin olumsuz tutumu Ludger Klimek gibi alerji uzmanlarını da sinirlendiriyor. Wiesbaden'deki Rinoloji ve Allergoloji Merkezi başkanı şunları söylüyor: “Maddeyi birkaç yıldır büyük bir başarıyla kullanıyoruz; tedaviyi temelden değiştiriyor.” ay oldu. Yoğun bakımda herkes onları ilk isimleriyle tanıyordu. Artık teslimatlar geçmişte kaldı. Klimek, “'Oraya gidip onlara hala hayatta olduğumu söylemeliyim' dedi” diyor. “Bunu asla unutmayacağım.”

Reklamcılık
WELT ile eczaneden daha ucuza alışveriş yapın: medpex kuponu


Alerjisi olan kişilerin omalizumab olmadan koruyucu tedavi yöntemleri olarak kullanabileceği mast hücre stabilizatörleri olarak adlandırılan yöntemlerdir. Mast hücrelerinin savunma ve inflamatuar maddelerden oluşan kokteyllerini boşaltmalarını engellerler. İlaç reçetesi raporuna göre günlük dozun fiyatı 1,25 avro, yani hasta başına yıllık 470 avro ve dolayısıyla önemli ölçüde daha ucuz. Ancak önceki çalışmalar tutarlı bir etki göstermediği için kullanımları tartışmalıdır. Bu, etkilenenleri yalnızca acil durum kitleriyle bırakıyor.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Joanna Malukiewicz, alerjisi olmayan herkesin, gerekli önlemlerin hayatlarını ne kadar değiştirebileceğini hayal bile edemeyeceğini söylüyor. Partilerde veya tatil evlerinde sadece yemeğini değil, tabaklarını ve çatal-bıçak takımlarını da getirmesi gerekiyor. Bu sorunlara neden olan izler, temiz olduğu iddia edilen tabakların üzerindeki eski yemeklerin görünmez kalıntılarıdır. Malukiewicz tabakta neyin gizlendiğini asla bilemez. Bu rahatsız edici.

Ve kişinin kendi dağınık beyinliliğinden duyduğu korku vardır. Çünkü: Adrenalin enjeksiyonlu acil durum kitini asla unutmamalısınız, hayatınıza mal olabilir ki bu bazı hastalara ağır bir sorumluluk yüklemektedir. Malukiewicz hâlâ yalnızlığından bahsediyor. Akşam iş arkadaşları kendiliğinden dışarı çıkınca Hamburglu kadın bunun riske girmeye değer olup olmadığına karar vermek zorunda kalır. “Hayatın büyük bir kısmı yiyecek etrafında dönüyor” diyor ve ekliyor: “Yalnızca keyif vermekle kalmıyor, aynı zamanda sosyallik de vaat ediyor.”


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.