Bad Chatty
New member
Sağlık Kalp sağlığı
Tuz ikameleri ömrü uzatır
Şu tarihten itibaren: 21 Mayıs 2024| Okuma süresi: 3 dakika
Tuz mu yoksa tuz yerine mi? Yaşlı insanlar sofra tuzundan potasyum klorüre geçerlerse özellikle fayda görürler
Kaynak: Getty Images/Tetra Images RF/Jamie Grill
Kalbinizi korumak için az tuzlu bir diyet uygulamak kesinlikle gerekli değildir: Avustralyalı araştırmacılar sofra tuzunu diğer tuzlarla değiştirmenin de etkileyici derecede işe yaradığını bulmuşlardır. Bu şekilde özellikle bir tür ölümün önüne geçilebilmektedir.
DFederal Sağlık Bakanı bunun nasıl olduğunu gösteriyor: En sağlıklısı tuzsuz beslenmek. Lezzetli katkı maddesindeki sodyum iyonları böbreklere, kan damarlarına ve dolayısıyla kalbe baskı yapıyor. İşin püf noktası: Neredeyse hiç kimse Karl Lauterbach (SPD) kadar mutfak disiplinine sahip değil. Tuzsuz yemek sağlıklı olabilir ancak çoğu insan için tadı çok yavandır.
Bunun yerine sodyum içermeyen tuz ikamelerini kullanabileceğinizi duymak güzel. Bu fikir uzun zamandır ortalıkta dolaşıyor; “ortak tuz” sodyum klorürün yerini kısmen potasyum klorür veya magnezyum ve kalsiyum tuzları alıyor. Kalsiyum klorürün tadı tuzludur ve glutamata benzer bir lezzet arttırıcı görevi görür. Potasyum klorür ve magnezyum klorürün tadı da tuzlu ama aynı zamanda acıdır.
WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
“Annals of Internal Medicine” dergisindeki güncel bir çalışmanın hesapladığı gibi, sağlık açısından bunu dikkate almak buna değer. Avustralya'nın Queensland kentindeki Bond Üniversitesi'nde kardiyovasküler araştırmacı olan Hannah Greenwood liderliğindeki epidemiyologlar, tuz replasmanına ilişkin 16 uluslararası çalışmayı değerlendirdi. Toplamda 35.321 test deneğinin yaşam öyküsü analize dahil edildi; yedi çalışma, ortalama yaşı 62 olan yaşlı insanlarla ilgiliydi.
Daha az Sodyum, daha az kalp krizi
Greenwood, sodyum tuzundan kaçınmanın “ölüm oranlarını ölçülebilir şekilde azalttığını” ve dolayısıyla yaşamı uzattığını buldu. Tuz ikamesinin diğer sağlık sorunları gibi herhangi bir yan etkisine rastlamadı.
ayrıca oku
Bu daha da şaşırtıcı çünkü potasyum klorürün tuzakları var. Ajan, akut potasyum eksikliği olan kişiler için hastaneler için yüksek dozlarda bile elektrolit preparatlarında bulunabilir. “Sarı Liste” ilaç siciline göre aldığınız miktara çok dikkat etmelisiniz, aksi takdirde kardiyak aritmiler, mide bulantısı veya alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
ayrıca oku
Orak hücre anemisi veya diyabetle ilişkili metabolik bozuklukları olan kişiler, potasyumu hiç almamalı veya çok dikkatli almalıdır. Böbrek hasarı olan kişilerin de tuz replasmanı için uygun olma olasılıkları düşüktür; doktorları genellikle onlara düşük potasyumlu bir diyet yemelerini tavsiye eder.
Aksi takdirde, özellikle kalp-damar hastalıkları riski yüksek olan yaşlı insanlar, tuz ikamelerinden faydalanıyor gibi görünüyor: En az altı ay boyunca mümkün olduğunca az sodyumla yemek pişirdikten sonra genel ölüm oranları yüzde 12 düştü ve kalp-damar hastalıklarından ölüm oranı da azaldı. Yüzde 29'u geri döndü. Buna karşılık, böbrek sorunları gibi yan etkilerde yüzde dörtlük hafif bir artış oldu. Test denekleri ayrıca tuz yerine kullanılan magnezyum klorürün büyük miktarlarda müshil etkisi gösterebileceğini de kaydetti.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Artık genel bir öneride bulunulmadan önce çözülmesi gereken tek bir istatistiksel sorun var: Hesaplamadaki verilerin çoğu Çin ve Tayvan'dan geliyor. Sonuçların Batılı yaşam tarzına sahip ülkelere mi yoksa Hindistan, Afrika ve Güney Amerika'ya mı aktarılacağı ilgili çalışmalarda görülecektir. Bunun gençler için ne anlama geldiği hala belirsiz.
Tuz ikameleri ömrü uzatır
Şu tarihten itibaren: 21 Mayıs 2024| Okuma süresi: 3 dakika
![Bir kadın domates salatasını tuzluyor](https://img.welt.de/img/gesundheit/mobile251599042/8942501667-ci102l-w1024/Woman-sprinkling-salt-on-tomatoes.jpg)
![Bir kadın domates salatasını tuzluyor](https://img.welt.de/img/gesundheit/mobile251599042/8942501667-ci102l-w1024/Woman-sprinkling-salt-on-tomatoes.jpg)
Tuz mu yoksa tuz yerine mi? Yaşlı insanlar sofra tuzundan potasyum klorüre geçerlerse özellikle fayda görürler
Kaynak: Getty Images/Tetra Images RF/Jamie Grill
Kalbinizi korumak için az tuzlu bir diyet uygulamak kesinlikle gerekli değildir: Avustralyalı araştırmacılar sofra tuzunu diğer tuzlarla değiştirmenin de etkileyici derecede işe yaradığını bulmuşlardır. Bu şekilde özellikle bir tür ölümün önüne geçilebilmektedir.
DFederal Sağlık Bakanı bunun nasıl olduğunu gösteriyor: En sağlıklısı tuzsuz beslenmek. Lezzetli katkı maddesindeki sodyum iyonları böbreklere, kan damarlarına ve dolayısıyla kalbe baskı yapıyor. İşin püf noktası: Neredeyse hiç kimse Karl Lauterbach (SPD) kadar mutfak disiplinine sahip değil. Tuzsuz yemek sağlıklı olabilir ancak çoğu insan için tadı çok yavandır.
Bunun yerine sodyum içermeyen tuz ikamelerini kullanabileceğinizi duymak güzel. Bu fikir uzun zamandır ortalıkta dolaşıyor; “ortak tuz” sodyum klorürün yerini kısmen potasyum klorür veya magnezyum ve kalsiyum tuzları alıyor. Kalsiyum klorürün tadı tuzludur ve glutamata benzer bir lezzet arttırıcı görevi görür. Potasyum klorür ve magnezyum klorürün tadı da tuzlu ama aynı zamanda acıdır.
WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
“Annals of Internal Medicine” dergisindeki güncel bir çalışmanın hesapladığı gibi, sağlık açısından bunu dikkate almak buna değer. Avustralya'nın Queensland kentindeki Bond Üniversitesi'nde kardiyovasküler araştırmacı olan Hannah Greenwood liderliğindeki epidemiyologlar, tuz replasmanına ilişkin 16 uluslararası çalışmayı değerlendirdi. Toplamda 35.321 test deneğinin yaşam öyküsü analize dahil edildi; yedi çalışma, ortalama yaşı 62 olan yaşlı insanlarla ilgiliydi.
Daha az Sodyum, daha az kalp krizi
Greenwood, sodyum tuzundan kaçınmanın “ölüm oranlarını ölçülebilir şekilde azalttığını” ve dolayısıyla yaşamı uzattığını buldu. Tuz ikamesinin diğer sağlık sorunları gibi herhangi bir yan etkisine rastlamadı.
ayrıca oku
![](https://img.welt.de/img/kaufberatung/angebote-und-aktionen/mobile250276214/9562504177-ci102l-w1024/1560x740-Grafik-Advertorial.jpg)
Bu daha da şaşırtıcı çünkü potasyum klorürün tuzakları var. Ajan, akut potasyum eksikliği olan kişiler için hastaneler için yüksek dozlarda bile elektrolit preparatlarında bulunabilir. “Sarı Liste” ilaç siciline göre aldığınız miktara çok dikkat etmelisiniz, aksi takdirde kardiyak aritmiler, mide bulantısı veya alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
ayrıca oku
![Göğüs ağrısı olan kadın](https://img.welt.de/img/gesundheit/mobile251358550/2532507667-ci102l-w1024/Woman-with-chest-pain.jpg)
Orak hücre anemisi veya diyabetle ilişkili metabolik bozuklukları olan kişiler, potasyumu hiç almamalı veya çok dikkatli almalıdır. Böbrek hasarı olan kişilerin de tuz replasmanı için uygun olma olasılıkları düşüktür; doktorları genellikle onlara düşük potasyumlu bir diyet yemelerini tavsiye eder.
Aksi takdirde, özellikle kalp-damar hastalıkları riski yüksek olan yaşlı insanlar, tuz ikamelerinden faydalanıyor gibi görünüyor: En az altı ay boyunca mümkün olduğunca az sodyumla yemek pişirdikten sonra genel ölüm oranları yüzde 12 düştü ve kalp-damar hastalıklarından ölüm oranı da azaldı. Yüzde 29'u geri döndü. Buna karşılık, böbrek sorunları gibi yan etkilerde yüzde dörtlük hafif bir artış oldu. Test denekleri ayrıca tuz yerine kullanılan magnezyum klorürün büyük miktarlarda müshil etkisi gösterebileceğini de kaydetti.
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Artık genel bir öneride bulunulmadan önce çözülmesi gereken tek bir istatistiksel sorun var: Hesaplamadaki verilerin çoğu Çin ve Tayvan'dan geliyor. Sonuçların Batılı yaşam tarzına sahip ülkelere mi yoksa Hindistan, Afrika ve Güney Amerika'ya mı aktarılacağı ilgili çalışmalarda görülecektir. Bunun gençler için ne anlama geldiği hala belirsiz.