Bad Chatty
New member
Büyük Britanya'da restoranlar artık yemeklerinin ne kadar zengin olduğunu beyan etmek zorunda. Ancak ister kalori miktarı ister Nutri-Score olsun: uzmanlar, fazla kiloların azalması için nüfusun başka teşviklere de ihtiyacı olduğunu söylüyor. Ve birkaç öneride bulunuyorlar.
Sosislerin veya bir torba balık ve patates kızartmasının kalorisi ne kadar yüksektir? İngiltere'deki restoran zincirleri Nisan 2022'den bu yana menülerine şunu yazmak zorunda kalıyor: 250'den fazla çalışanı olan işletmeler için yemeklerin enerji içeriğine ilişkin bilgi zorunludur. Ancak Britanya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre bu durum, misafirlerin eskisi kadar kalori tüketmesini pek de engellemiyor.
Londra'daki hükümet, tedbirin aşırı kilolu nüfusa yardımcı olacağı umuduyla menü kuralını uygulamaya koydu. Fikir: Maaşınız hakkında bilgi sahibi olursanız daha az kalori tüketirsiniz. Almanya'da restoranların bunu yapma zorunluluğu yok ancak bu tür bilgiler süpermarketlerdeki yiyeceklerin üzerinde bulunabilir.
Mevcut çalışma için, Liverpool Üniversitesi'nden Megan Polden ve Eric Robinson liderliğindeki araştırma ekibi, ülke çapındaki 330 restoran, bar, kafe ve fast food satış noktasından 6.500'den fazla müşteriyle anket yaptı. Hem kuralın getirilmesinden önce hem de sonrasında; Her ne kadar tüm restoranlar bunu takip etmese de. Sonuçlar artık “Nature Human Behavior” dergisinde yayınlandı. Ek bilgilere rağmen katılımcılar ne daha düşük kalorili yemekler sipariş ettiler ne de daha az yediler.
Satın alınan ve tüketilen kalori miktarı azalmadı ancak daha fazla tüketici bunların farkındaydı: Daha önce bu oran yalnızca yüzde 16,5 iken uygulamaya girdikten sonra bu oran yüzde 31,8 oldu. Ancak yalnızca beşte biri (yüzde 19 yerine 22; erkeklerden daha fazla kadın, yaşlı ve mali açıdan daha iyi durumda olan insanlar) hangi yemeğin olması gerektiğini seçerken bu bilgiyi dikkate aldı.
Ankete katılanların çoğunluğu hâlâ ne kadar kalori tükettiklerini bilmiyordu ve satın aldıkları öğünlerin içeriğini büyük ölçüde hafife alıyordu: ortalama 1000 kilokalori, yani bir yetişkinin günlük ihtiyacının yaklaşık yarısı.
Büyük Britanya'dan gelen sonuçlar, Münih Teknik Üniversitesi Else Kröner-Fresenius Beslenme Tıbbı Merkezi direktörü Hans Hauner gibi uzmanları pek şaşırtmıyor: “Bu deneyim, genel etiketlemenin seçim veya satın almayı etkilemek için yeterli olmadığı yönündeki önceki gözlemleri doğruluyor. davranış önemli ölçüde değişecektir.
Hauner, süpermarkette bile gıdalardaki Nutri-Score'un kararı neredeyse hiç etkilemediğini açıklıyor. Nutri-Score benzer gıdaları besin değerleri açısından karşılaştırır; örneğin bir yoğurt ile başka bir yoğurt. Ancak yeşilden kırmızıya beş renkten oluşan bu derecelendirme, bir gıdanın genel olarak ne kadar sağlıklı olduğunu göstermez.
Hauner, nüfusun gerçekten daha az yemesi için muhtemelen farklı ve daha güçlü önlemlere ve teşviklere ihtiyaç olduğunu söylüyor. Münih'teki Ludwig Maximilians Üniversitesi'nde halk sağlığı ve sağlık hizmetleri araştırmaları başkanlığını yürüten Peter von Philipsborn da aşırı kilo ve obeziteyi durdurmak için bir kombinasyonun mantıklı olduğuna inanıyor. Kreşlerde, okullarda, şirketlerde ve kliniklerde daha iyi yemek önemlidir.
Von Philipsborn, insanların daha fazla hareket etmesini kolaylaştırmak için günlük okul yaşamında daha fazla egzersiz, daha fazla spor aktivitesi, daha fazla yeşil alan ve bisiklet yolunun diğer yararlı önlemler olduğunu belirtiyor. Meyve, sebze ve diğer sağlıklı gıdalara yönelik vergi muafiyetinin yanı sıra alkolsüz içeceklere yani şekerli içeceklere ek bir vergi getirilmesinin mantıklı olduğunu düşünüyor.
Aslında İngiltere'de 2018'den bu yana limuzin vergisi var. Üreticiler daha sonra içeceklerinin şeker içeriğini düşürdüler ve alkolsüz içecek tüketimi düştü. Sonuç olarak, 2023'te yapılan bir araştırmanın önerdiği gibi, on ve on bir yaşındaki kızların fazla kiloları gerçekten azaldı.
dpa'lı
Sosislerin veya bir torba balık ve patates kızartmasının kalorisi ne kadar yüksektir? İngiltere'deki restoran zincirleri Nisan 2022'den bu yana menülerine şunu yazmak zorunda kalıyor: 250'den fazla çalışanı olan işletmeler için yemeklerin enerji içeriğine ilişkin bilgi zorunludur. Ancak Britanya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre bu durum, misafirlerin eskisi kadar kalori tüketmesini pek de engellemiyor.
Londra'daki hükümet, tedbirin aşırı kilolu nüfusa yardımcı olacağı umuduyla menü kuralını uygulamaya koydu. Fikir: Maaşınız hakkında bilgi sahibi olursanız daha az kalori tüketirsiniz. Almanya'da restoranların bunu yapma zorunluluğu yok ancak bu tür bilgiler süpermarketlerdeki yiyeceklerin üzerinde bulunabilir.
Mevcut çalışma için, Liverpool Üniversitesi'nden Megan Polden ve Eric Robinson liderliğindeki araştırma ekibi, ülke çapındaki 330 restoran, bar, kafe ve fast food satış noktasından 6.500'den fazla müşteriyle anket yaptı. Hem kuralın getirilmesinden önce hem de sonrasında; Her ne kadar tüm restoranlar bunu takip etmese de. Sonuçlar artık “Nature Human Behavior” dergisinde yayınlandı. Ek bilgilere rağmen katılımcılar ne daha düşük kalorili yemekler sipariş ettiler ne de daha az yediler.
Satın alınan ve tüketilen kalori miktarı azalmadı ancak daha fazla tüketici bunların farkındaydı: Daha önce bu oran yalnızca yüzde 16,5 iken uygulamaya girdikten sonra bu oran yüzde 31,8 oldu. Ancak yalnızca beşte biri (yüzde 19 yerine 22; erkeklerden daha fazla kadın, yaşlı ve mali açıdan daha iyi durumda olan insanlar) hangi yemeğin olması gerektiğini seçerken bu bilgiyi dikkate aldı.
Ankete katılanların çoğunluğu hâlâ ne kadar kalori tükettiklerini bilmiyordu ve satın aldıkları öğünlerin içeriğini büyük ölçüde hafife alıyordu: ortalama 1000 kilokalori, yani bir yetişkinin günlük ihtiyacının yaklaşık yarısı.
Büyük Britanya'dan gelen sonuçlar, Münih Teknik Üniversitesi Else Kröner-Fresenius Beslenme Tıbbı Merkezi direktörü Hans Hauner gibi uzmanları pek şaşırtmıyor: “Bu deneyim, genel etiketlemenin seçim veya satın almayı etkilemek için yeterli olmadığı yönündeki önceki gözlemleri doğruluyor. davranış önemli ölçüde değişecektir.
Hauner, süpermarkette bile gıdalardaki Nutri-Score'un kararı neredeyse hiç etkilemediğini açıklıyor. Nutri-Score benzer gıdaları besin değerleri açısından karşılaştırır; örneğin bir yoğurt ile başka bir yoğurt. Ancak yeşilden kırmızıya beş renkten oluşan bu derecelendirme, bir gıdanın genel olarak ne kadar sağlıklı olduğunu göstermez.
Hauner, nüfusun gerçekten daha az yemesi için muhtemelen farklı ve daha güçlü önlemlere ve teşviklere ihtiyaç olduğunu söylüyor. Münih'teki Ludwig Maximilians Üniversitesi'nde halk sağlığı ve sağlık hizmetleri araştırmaları başkanlığını yürüten Peter von Philipsborn da aşırı kilo ve obeziteyi durdurmak için bir kombinasyonun mantıklı olduğuna inanıyor. Kreşlerde, okullarda, şirketlerde ve kliniklerde daha iyi yemek önemlidir.
Von Philipsborn, insanların daha fazla hareket etmesini kolaylaştırmak için günlük okul yaşamında daha fazla egzersiz, daha fazla spor aktivitesi, daha fazla yeşil alan ve bisiklet yolunun diğer yararlı önlemler olduğunu belirtiyor. Meyve, sebze ve diğer sağlıklı gıdalara yönelik vergi muafiyetinin yanı sıra alkolsüz içeceklere yani şekerli içeceklere ek bir vergi getirilmesinin mantıklı olduğunu düşünüyor.
Aslında İngiltere'de 2018'den bu yana limuzin vergisi var. Üreticiler daha sonra içeceklerinin şeker içeriğini düşürdüler ve alkolsüz içecek tüketimi düştü. Sonuç olarak, 2023'te yapılan bir araştırmanın önerdiği gibi, on ve on bir yaşındaki kızların fazla kiloları gerçekten azaldı.
dpa'lı