Depresyon: Almanya'da her dört yetişkinden biri etkileniyor

Bad Chatty

New member
Almanların yüzde 45'i doğrudan ya da dolaylı olarak depresyondan etkileniyor. Bu, ailenin de önemli bir rol oynadığını gösteren yakın tarihli bir araştırmadan ortaya çıkıyor. Ancak akrabalar bazen bunalıma giriyor.

Almanya'da insanların yüzde 45'i doğrudan ya da dolaylı olarak depresyondan etkileniyor. Bu, Alman Depresyona Yardım Vakfı'nın Salı günü Leipzig'de yayınlanan bir anketinden ortaya çıkıyor. Buna göre yetişkinlerin yüzde 24'ünün kendisi depresyondan muzdaripken, yüzde 26'sının etkilenen akrabaları var. Yüzde beşte her ikisi de doğrudur.

Depresyonun ailelerin yüzde 77'si için yarattığı yüke rağmen aile, birçok hasta için önemli bir destek kaynağı olmaya devam ediyor. Etkilenenlerin yüzde 46'sı ailelerinden yalnız bırakılmadıkları hissini alıyor.

Yüzde 38'i akrabaları tarafından profesyonel yardım almaya teşvik edildi. Akrabalar aynı zamanda günlük yaşamın üstesinden gelmede (yüzde 34) ve ev içinde destek sağlamada (yüzde 24) önemli bir yardımcıdır.

Ancak ankete katılan depresyonlu kişilerin yüzde 42'si de ailelerinin kendilerine yardım edemediğini bildirdi. Bunun nedeni, örneğin akrabaların kendilerinin depresyon veya diğer akıl hastalıklarıyla ilgili sorunlarının olmasıydı. Depresyon aile üyelerini de etkiler.

Araştırmaya göre hasta kişiyle ilgili endişeler (yüzde 81), motivasyon eksikliği (yüzde 73) ve ilgisizlik (yüzde 67) aile için stresli olarak algılandı. Ailelerin yüzde 43'ünde depresyon sırasında normalden daha fazla tartışma yaşandı, hatta beş aileden birinde bu durum iletişimin kopmasına yol açtı (yüzde 19).

Her iki aileden biri olumlu deneyimler bildiriyor: Ankete katılan akrabaların yüzde 55'inde hasta aile üyesi aileye daha fazla açıldı. Yüzde 47'si depresyonun birbirleriyle ilişkilerini derinleştirdiğini veya güçlendirdiğini söyledi.

Alman Depresyon Yardımı ve İntiharı Önleme Vakfı CEO'su Ulrich Hegerl, “Depresyon tüm aileyi etkiliyor” dedi. “Bu nedenle akrabaları tedaviye dahil etmek, örneğin onlara hastalık ve tedavi hakkında bilgi vermek mantıklı.” Bu şekilde aile stresi “azaltılabilir”.

Sekizincisi düzenlenen “Almanya Barometresi Çöküşü” için Eylül ayında 18-69 yaşları arasındaki 5.000 kişiyle anket yapıldı. Anket, her yıl yetişkin nüfusun depresyonla ilgili tutum ve deneyimlerini, bu yıl ise özellikle aile durumunu inceliyor.

AFP/sk