Demans: Yeni bir ışık terapisinin Alzheimer'a karşı nasıl yardımcı olması gerekiyor?

Bad Chatty

New member
eGerçek olamayacak kadar basit geliyor kulağa: Demansı önlemek için günde bir saat boyunca özel titreyen gözlüklerle birlikte çıngırak sesi çıkaran bir kulaklık takın. Şu anda bir dizi klinik çalışma, gama dalgalarının frekans aralığındaki optik ve akustik uyarıların demansı geciktirip geciktiremeyeceğini, iyileştirip iyileştiremeyeceğini ve hatta önleyip önleyemeyeceğini test ediyor.

Araştırmalar, 40 Hertz (Hz) seviyesindeki (yani saniyede 40 darbe) uyarının, zararlı metabolik ürünlerin atılması da dahil olmak üzere beyinde bir tür doku temizliğini uyardığını gösteriyor. Bazı araştırmacılar bunun aynı zamanda demansın en yaygın biçimi olan Alzheimer hastalığının nedeni olduğu düşünülen beyindeki birikintileri de ortadan kaldırabileceğini iddia ediyor.

ABD'li bir araştırma ekibi yakın zamanda “Nature” dergisinde fareler üzerinde deneyler yaptıktan sonra tam olarak ne olduğunu bildirdi. Kabaca söylemek gerekirse, gama dalgaları beyindeki sinir hücreleri arasında çok fazla sıvının dolaşmasını sağlar ve Alzheimer'a özgü protein yığınlarının temizlenmesini sağlar. Alman Nöroloji Derneği Başkanı Lars Timmermann “büyüleyici içgörülerden” söz ediyor. Marburg Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Bölümü başkanı, “Bu çalışmalar yeni anlayışlara yol açıyor” diyor.


ayrıca oku







Gama frekans aralığındaki beyin hücrelerinin aktivasyonunun da terapötik potansiyele sahip olup olmadığı henüz bilinmiyor. Açık olan bir şey var: Etkili önleme, sağlayıcı için bir altın madeni olacaktır. Frankfurt Max Planck Beyin Araştırmaları Enstitüsü'nde uzun süredir yöneticilik yapan ve gama dalgalarının keşfinde kilit rol oynayan Wolf Singer, “Konu son derece ilgi çekici” diyor. “Bütün dünya Alzheimer’ı konuşuyor.”


ayrıca oku








Şaşılacak bir şey yok: Yalnızca Almanya'da demansın bu en yaygın türü yaklaşık bir milyon insanı etkiliyor ve sayı artıyor. Nedeni henüz tam olarak açıklığa kavuşmadı. Ancak asıl şüphe, beyindeki sinir hücreleri arasında biriken beta-amiloid (Aß) protein parçasına yöneliktir.

Lecanemab antikoru ABD'de bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce piyasaya çıktı. Bu Aß plaklarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor ve araştırmalara göre hastalığın erken evrelerinde ilerlemesini orta derecede yavaşlatıyor. Yakında AB'de de onaylanabilir ancak buna beyin ödemi ve mikro kanamalar gibi ciddi yan etkiler de eşlik ediyor.

Işık beyin kızarmasını uyarır


Belki gama dalgalarıyla uyarım da Aß'yi temizleyebilir; ancak farklı bir şekilde. Bu duyusal uyaranların amacı sinir hücrelerinin gama dalgası aralığında titreşmesini ve böylece temizlik sürecini başlatmasını sağlamaktır. Timmermann bilişsel süreçlerle bir paralellik görüyor: “Belirli beyin aktivitelerinde 40 Hz aralığındaki nöron gruplarının aktivitesini görüyoruz” diyerek dil öğrenme, görüntü tanıma veya karar verme süreçlerini örnek olarak gösteriyor.

40 Hz uyarım sırasında beyinde neler olduğu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Li-Huei Tsai liderliğindeki ekibin 2016 yılında “Nature” dergisinde yaptığı çalışmada anlatıldı. Beyin araştırmacısı, özel olarak geliştirilmiş “Spectris” kulaklığıyla senkronize opto-akustik uyarımın hafif ila orta şiddette Alzheimer semptomları olan insanlara yardımcı olup olamayacağını test etmek için şu anda çeşitli çalışmalar yürüten Cognito Therapeutics şirketinin kurucularından biri.

Mevcut çalışmada ekip, genetiği değiştirilmiş özel “Alzheimer farelerinde” 40 Hz'deki opto-akustik uyarının nöronal aktiviteyi artırdığını ve aynı zamanda beyindeki Aβ konsantrasyonlarını azalttığını yazıyor. Glifatik sistem adı verilen sistem bundan sorumludur: Oldukça yeni olan bu terim, beynin dışındaki dokuyu temizleyen lenfatik sistemi, beyinde bu konuda önemli ölçüde rol oynadığı söylenen glial hücrelerle birleştirir.


ayrıca oku


Antik illüstrasyonlardan türetilen Pop-Art tarzı çoklu resim illüstrasyonu: Anatomi, insan beyni






Araştırmaya göre uyarı, farelerin beyin dokusunda özellikle büyük miktarda sıvının dolaşmasını sağlıyor. Bu sinir suyu Aß'yi beyindeki hücreler arasında taşır. Çalışmada yer almayan nörolog Timmermann, “Hücre grupları daha iyi temizleniyor ve hücreler arasındaki atıklar ortadan kaldırılıyor” diye açıklıyor. “Bu büyüleyici.”

Ekip, beynin dışında, beyin omurilik sıvısını boşaltan lenfatik damarlarda artan bir çap buldu; bu da drenajın arttığını gösteriyor. Ve son fakat en önemlisi: bitişik lenf düğümleri artan miktarlarda beta-amiloid içeriyordu.

Bellek süreçlerindeki darboğaz


Bu süreçler farelerde ne kadar büyüleyici olsa da, insanlarda Alzheimer hastalığının ilerlemesini durdurup durdurmadıkları veya geciktirip geciktirmeyecekleri henüz bilinmiyor. Örneğin Frankfurt uzmanı Singer “ihtiyatlı bir şekilde şüpheci”. Sonuçta tedavinin başarısı, gama dalgalarının beyindeki duyusal alanların ötesine ulaşmasına bağlıdır. Singer, “Optik ve akustik uyaranların birleşimiyle mümkün olduğu kadar çok beyin bölgesini bu ritme uymaya zorlamak istiyoruz” diyor.

Bu korteks için işe yarayabilir ancak önemli bir hedef, hafızadan büyük ölçüde sorumlu olan daha derindeki bölgedir: hipokampus. Tübingen Üniversite Hastanesi'nden Thomas Gasser, “Hipokampus hafıza süreçlerinde bir darboğazdır” diyor. “Gama dalgalarının beynin bu bölgesine de ulaşıp ulaşmadığı şüpheli.”

Uyarı başarılı olsa bile, başka bir sorun daha var: Alzheimer hastalığının ilk semptomlarından önce, sinir hücrelerinin zincirleme reaksiyonla öldüğü yıllar veya on yıllar süren aşamalı bir süreç geliyor. Gasser, “Bu çağlayanı durdurmak için bunu erkenden yapmanız gerekir” diyor.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Şu anda bir düzine çalışma bu yaklaşımın insanlar üzerindeki potansiyelini test ediyor; henüz bir sonuç yok. Soruşturmaların çoğunun 2025 yılında sona ermesi planlanıyor ve ardından değerlendirme yapılacak. Timmermann, “Terapötik bir etkinin olup olmadığını söyleyebilmek için en az iki, tercihen beş ila on yıllık gözlem dönemlerine ihtiyacımız var” diyor. “Müdahalenin hangi biçiminin yararlı olup hangisinin yararlı olamayacağından emin olmamız için bir on yıl daha geçmesi gerekecek.”

Sonuçta: Araştırmalara göre gama dalgası tedavisi güvenli kabul ediliyor. Timmermann, “Bu uyarının sağlıklı beyne zarar vermediğini varsayıyoruz” diyor. Buna karşılık, AB'de onaylanmak üzere olan Lecanemab gibi antikorlar hem çok pahalı hem de bazen ciddi yan etkilerle ilişkilendiriliyor. Buna karşılık, evde günde bir saat kulaklık ve özel gözlük takmak oldukça nazik görünüyor – eğer bir faydası varsa.