Beslenme: Yer fıstığı alerjisi bu şekilde önlenebilir

Bad Chatty

New member
DBu uzun vadeli çalışmanın sonuçları, alerjilerle baş etmeye yönelik önceki tavsiyeleri tersine çeviriyor: Yaşamın ilk yılında yer fıstığı proteini ile erken temas, en azından ergenlik dönemine kadar yer fıstığı alerjisi riskini önemli ölçüde azaltıyor. Gıdayla çok erken bir aşamada temas eden çocukların uzun vadede bu alerjiyi geliştirme riski, bu tür ürünleri almayan çocuklara göre yüzde 70'ten daha düşüktür. Bu, İngiltere ve ABD'den bir araştırma ekibi tarafından “NEJM Evidence” uzman dergisinde bildirildi.

King's College London'dan çalışma lideri Gideon Lack, “Veriler açık” diye vurguluyor. “Yer fıstığının çocuklukta erken yaşta tanıtılması, uzun vadeli toleransa yol açar ve çocukları ergenlik dönemine kadar alerjilerden korur.” Bu nedenle bu uygulama, dünya çapında her yıl 100.000'den fazla yer fıstığı alerjisi vakasını önleyebilir.


ayrıca oku







Kirsten Beyer, “Bu çalışma, fıstık ürünlerini erken ve düzenli olarak yemenin istikrarlı bir tolerans sağladığını doğruluyor” diyor. Berlin Charité Çocuk Alerji Çalışma Merkezi başkanı, Almanya'da iki yaşına kadar olan çocukların yaklaşık yüzde 0,4'ünün bu tür bir alerjiden etkilendiğini açıklıyor. Bu, yer fıstığı ürünlerinin çok daha yaygın olduğu ABD, Avustralya veya Büyük Britanya'dan önemli ölçüde daha azdır.

Semptomlar karıncalanma ve kurdeşenden kusmaya ve nefes alma zorluğundan yaşamı tehdit eden anafilaktik reaksiyona kadar değişebilir. Alerji genellikle ilk üç yılda başlar ve genellikle ömür boyu sürer.


ayrıca oku








Uzmanlar şimdiye kadar ebeveynlere, alerji riski taşıyan çocukları yiyeceklerden uzak tutmalarını tavsiye ediyordu. Lack, “Yer fıstığından kaçınmaya yönelik onlarca yıldır verilen tavsiyeler, ebeveynlerin çocuklarına küçük yaşta fıstık vermekten korkmasına neden oldu” diyor. Bu kaçınmanın alerjilerin artmasına bile katkıda bulunabileceğinden şüpheleniyor. Berlin uzmanı Beyer de bunu varsayıyor.

Şu anda yayınlanan çalışma, ilk sonuçları 2015 yılında yayınlanan ve uzmanlar arasında büyük bir heyecana ve yeniden düşünmeye neden olan LEAP (Yerfıstığı Alerjisi Hakkında Erken Öğrenmek) adlı çalışmanın uzun vadeli bir devamıdır. O dönemde nörodermatit veya tavuk proteinine karşı ciddi alerjisi olan ve bu nedenle özellikle risk altında kabul edilen, yaşları dört ila on bir ay arasında olan 640'tan fazla bebek dahil edildi. Mevcut yer fıstığı alerjisine dair güçlü şüphesi olan çocuklar çalışma dışı bırakıldı.

Çocukların yarısı beş yaşına kadar düzenli olarak püre veya toz şeklinde yer fıstığı proteini tüketirken (haftada en az altı gram yer fıstığı proteini), diğer yarısı ise tüketmiyordu. Gıdayla teması olmayan altı çocuktan birden fazlasında (yüzde 17,3) yer fıstığı alerjisi gelişirken, temas halinde bu oran yalnızca yüzde 3,2 oldu. Bu, yüzde 81'lik bir risk azalmasına karşılık geliyordu.

“Dünyayı alt üst etti”


ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün (NIAID) o zamanki direktörü olan Alerji Uzmanı Anthony Fauci, yer fıstığı alerjisini önleme çabasının büyüklüğünü benzeri görülmemiş bir şekilde nitelendirdi: “Sonuçlar, gıda alerjilerini önlemeye yönelik yaklaşımımızı dönüştürme potansiyeline sahip.” Otorite yer fıstığı alerjisiyle mücadeleye yönelik tavsiyelerini revize etti. Beyer, yönergelerin o dönemde Almanya'da da ayarlandığını söylüyor.

Bonn'daki GFO Klinikleri alerji polikliniğinden Lars Lange, “Bu, son on yılın gıda alerjileri üzerine yapılan en önemli çalışmaydı” diyor. “Dünyayı tersine çevirdi.”

Şu anda yayınlanan ve LEAP Trio olarak adlandırılan takip çalışmasında, orijinal katılımcıların neredeyse 500'ünün altı yaşından itibaren kendi istekleriyle yer fıstığı yemesine izin verildi. Çalışmanın ilk bölümünde içeriklerinden kaçınıp kaçınmadıklarına bakılmaksızın. Sonuç: Daha önce yer fıstığından uzak duran yaklaşık 250 çocuğun yaklaşık yüzde 15'inde, 13 yaşındayken hala böyle bir alerji vardı. Tüketim grubunda bu oran yalnızca yüzde dört civarındaydı.


ayrıca oku


Balkonda gözlerini taze turpla kapatan gülümseyen kız






Bu arada koruyucu etki biraz zayıfladı ama hâlâ yüzde 71'di. Ekip, ilk yoksunluk grubundaki dokuz çocuğun artık gıdayı tolere etmesi nedeniyle önleme etkisinin biraz zayıfladığını açıklıyor. Yer fıstığı ürünleriyle ilk teması olan çocuklardan yalnızca birinde altı yaşından sonra bunlara karşı alerji gelişti.

Bu arada, koruyucu etki, ilgili çocukların çalışma süresi boyunca yer fıstığı ürünleri yiyip yemediğine ve ne kadar yediğine bakılmaksızın uygulandı. Bu, erken çocukluk döneminde edinilen toleransın, daha sonra bir gıdayla uzun süreli temasta bulunulmasa bile devam ettiği anlamına gelir.

Yer fıstığını püre haline getirilmiş yulaf lapası olarak tanıtın


Yine King's College'dan başyazar George Du Toit, “Bu, dört aylıktan itibaren uygulanabilecek güvenli ve son derece etkili bir önlemdir” diyor. “Yürümeye başlayan çocuğun tamamlayıcı gıdalara gelişimsel olarak hazır olması gerekir.” Yer fıstığı yumuşak, püre haline getirilmiş bir yulaf lapası olarak tanıtılmalıdır.

Bonn alerji uzmanı Lange, hiçbir durumda küçük çocuklara bütün fıstık verilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Avustralya'da LEAP çalışmasının sonuçları, sonraki yıllarda hastane tedavilerinin artmasına yol açtı: Melbourne'den araştırmacıların 2021'de “Journal of Allergy and Clinical Immunology”de bildirdiği gibi, nefes borularına çilek veya başka kuruyemiş kaçan çocukların sayısı arttı.

Alerji uzmanı Beyer, nörodermatit gibi risk altındaki bebeklere, eğer düzenli olarak fıstık ürünleri tüketen bir ailede yaşıyorlarsa, tamamlayıcı gıdalarıyla birlikte çocuk dostu fıstık ürünlerinin sunulmasını öneriyor. Ve bunu düzenli olarak yapın: “Eğer bunu nadiren teklif ediyorsanız, onu kendi haline bırakmanız daha iyi olur” diye vurguluyor. “Sürekli maruz kalma önemlidir.” Ancak fıstık alerjisi önceden ekarte edilmelidir. Çocuk doktoru bunu fıstık alerjisi antikorları için bir kan testi yaparak belirleyebilir.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Uzman, yemek ne olursa olsun şunu öneriyor: “Çocuğunuza evde ne yiyorsanız onu yedirin ve bunu düzenli olarak yapın.” Bu aynı zamanda tavuk yumurtası için de geçerlidir. Öte yandan Almanya'da alerji, yer fıstığı alerjisinden çok daha yaygın; çocukların yaklaşık yüzde ikisi etkileniyor. Beyer, çocuklara tavuk yumurtasının yumuşak haşlanmış veya çırpılmış olarak verilmemesi gerektiğini, bunun yerine fırında veya ısıtılarak verilmesi gerektiğini söylüyor.