Bad Chatty
New member
WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
BHer iki bacağınız da sandalyeye yaslanmadan yerde olacak şekilde kolunuzu bükün ve ardından elinizle sıkıca sıkın. O kadar titriyor ki. Lea Böckstiegel, genel kas gücünün bir göstergesi olan kavrama gücünü ölçen bir el dinamometresi tutuyor. Almanca konuşulan ülkelerde bitki bazlı beslenme konusunda bugüne kadar yapılan en büyük çalışmanın deneklerinden biri.
Böckstiegel yaklaşık dört yıldır et ve balıktan uzak duran bir vejetaryen. Ve şimdi hayatı, sağlığı ve yeme alışkanlıkları hakkında kapsamlı ve gramına kadar birçok şeyi ortaya çıkarmak istiyor. “Her zaman böyle bir çalışmada yer almak istemiştim.” Bu bir tesadüf değil: Böckstiegel, Karlsruhe'deki Federal Beslenme ve Gıda Araştırma Enstitüsü Max Rubner Enstitüsü'nde (MRI) çalışıyor. Coplant çalışması olarak adlandırılan sekiz araştırma merkezinden biridir.
Ancak Böckstiegel, katılımın nedeninin bu olmadığını söylüyor: “Çalışmanın içeriğini heyecan verici buluyorum.” Araştırmacılar beslenmenin sağlık ve fitness üzerinde ne gibi etkileri olduğunu bulmak istiyorlar. Elbette katılımcılar detayları öğreniyor: Sağ kol soldan daha mı güçlü? Referans değerlerle karşılaştırıldığında tam kan sayımı nasıl görünür? Böckstiegel, “Bu tür laboratuvar değerlerini ancak bir doktordan alabilirsiniz” diyor.
ayrıca oku
İnternet ve kütüphaneler beslenme ipuçlarıyla ve beslenme tarzlarının vücudu ve rekabetçi sporları nasıl etkilediğine dair sözde içgörülerle doludur. Örneğin blogcular, dergiler ve sağlık sigortası şirketleri burada devreye giriyor. Ancak vegan ve vejetaryen beslenmeye olan ilgi sürekli artarken bilimsel açıdan güvenilir veriler çok az.
ayrıca oku
“Ağırlıklı olarak bitki bazlı bir diyet uygulayanların birçok kronik hastalığa yakalanma riski daha düşük. Bunun vegan diyeti için de geçerli olup olmadığı henüz yeterince araştırılmadı” diyor MRI'daki Coplant çalışmasının başkanı Benedikt Merz. Veganlar genellikle daha büyük kesitsel çalışmalara dahil edilmedi. “Ayrıca, yüksek oranda işlenmiş bitki bazlı ikame ürünlerin kolay bulunabilirliğiyle tamamen yeni bir durumla karşı karşıyayız.” Alman Beslenme Derneği de 14. DGE Beslenme Raporu üzerine yaptığı çalışmada daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirledi. araştırma.
WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Federal Alman Gıda Ticareti Birliği'nin (BVLH) geçen yıl yaptırdığı temsili bir araştırmaya göre, yaklaşık on kişiden dördü kendilerini esnek olarak tanımlıyor, bu da et tüketimini bilinçli olarak sınırladıkları anlamına geliyor. Nüfusun yüzde dokuzu vejetaryen bir diyetle besleniyor; bu da et ve balıktan kaçındıkları, ancak yumurta, süt ve bunlardan yapılan ürünleri yemedikleri anlamına geliyor. Yüzde üçü vegan, yani hiçbir hayvansal ürün yemiyorlar. Araştırmanın gösterdiği gibi, etten kaçınmak özellikle kadınlar ve 30 yaşın altındakiler arasında daha belirgin.
Geniş yedek ürün yelpazesi
Bu göz önüne alındığında, Federal Tarım ve Gıda Dairesi'nin ön rakamlarına göre, Almanya'da et tüketiminin geçen yıl kişi başına 51,6 kilograma düşmesi pek de şaşırtıcı değil. On yıl önce bu rakam 61,6 kilogramdı.
Öte yandan et yerine geçen ürünler, bitki bazlı içecekler ve diğer vegan yiyeceklerin yelpazesi her zamankinden daha geniş. Coplant çalışmasıyla araştırmacılar, bu tür gıdaların tüketiminin uzun vadede vücudu nasıl etkilediğini, yalnızca belirli veya yalnızca bitki bazlı gıdalar yenildiğinde metabolizmada neler olduğunu ve hangi diyetin en sağlıklı ve en sürdürülebilir olduğunu öğrenmek istiyor.
Örneğin, MRI'dan Merz, ikame ürünlerdeki tek tek bileşenlerin etkilerinin bilindiğini söylüyor. Ancak etkileşimde ve uzun vadede mesele daha karmaşıktır.
ayrıca oku
Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) tarafından koordine edilen araştırmaya 2027 yılına kadar vegan, vejetaryen, pescatarian (balık ama et yok) veya karışık beslenme uygulayan 18 ve 69 yaşlarında toplam 6.000 denek bulunacak. Karlsruhe'deki araştırmacılar hamile kadınları, emziren kadınları ve çocukları da dahil etmek istiyor.
Yetişkinler kan örnekleri, kemik yoğunluğu ölçümleri, idrar ve tükürük örnekleri dahil olmak üzere birkaç saat süren iki inceleme bekleyebilirler. Diğer şeylerin yanı sıra, besinlerin, ağır metallerin ve küf toksinlerinin emiliminin yanı sıra bağırsaktaki mikrobiyomun analizini de içerir. Ayrıca bir uygulamayı kullanarak birkaç gün boyunca ayrıntılı beslenme verileri toplamaları gerekiyor. Bu, örneğin havuçların çiğ mi yoksa pişmiş olarak mı servis edildiğinin belirtilmesini ve müsliye kaç gram elmanın doğrandığını ölçmek için mutfak terazisinin kullanılmasını içerir.
Merz, çalışma katılımcılarının, her birkaç yılda bir ankete tabi tutulacakları ve incelenecekleri yirmi yıl boyunca diyetlerini değiştireceklerini varsayıyor. “Gerçek şu ki, diyetleri değiştiriyorsunuz.”
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Bu bilim için bir sorun değil; çünkü ondan bilgi de elde edilebilir. Tezlerin ve eski gerçeklerin bir kenara atılması da bunun bir parçası: Merz, ön çalışmaların B12 vitamini eksikliğinin veganlar arasında artık büyük bir sorun olmadığını gösterdiğini söylüyor. Pek çok kişi bu sorunu biliyor ve besin takviyesi alıyor.
Test deneği Böckstiegel eve döndüğünde etsiz beslenmenin 2024'te de hâlâ tartışıldığını öğreniyor: “Büyükannem şimdi yemek olarak ne yapması gerektiğini soruyor.” o sadece ızgarada etsiz sosis çeşitleri sunmakla kalmıyor, aynı zamanda bunları kendiniz de deneyebilirsiniz.
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
BHer iki bacağınız da sandalyeye yaslanmadan yerde olacak şekilde kolunuzu bükün ve ardından elinizle sıkıca sıkın. O kadar titriyor ki. Lea Böckstiegel, genel kas gücünün bir göstergesi olan kavrama gücünü ölçen bir el dinamometresi tutuyor. Almanca konuşulan ülkelerde bitki bazlı beslenme konusunda bugüne kadar yapılan en büyük çalışmanın deneklerinden biri.
Böckstiegel yaklaşık dört yıldır et ve balıktan uzak duran bir vejetaryen. Ve şimdi hayatı, sağlığı ve yeme alışkanlıkları hakkında kapsamlı ve gramına kadar birçok şeyi ortaya çıkarmak istiyor. “Her zaman böyle bir çalışmada yer almak istemiştim.” Bu bir tesadüf değil: Böckstiegel, Karlsruhe'deki Federal Beslenme ve Gıda Araştırma Enstitüsü Max Rubner Enstitüsü'nde (MRI) çalışıyor. Coplant çalışması olarak adlandırılan sekiz araştırma merkezinden biridir.
Ancak Böckstiegel, katılımın nedeninin bu olmadığını söylüyor: “Çalışmanın içeriğini heyecan verici buluyorum.” Araştırmacılar beslenmenin sağlık ve fitness üzerinde ne gibi etkileri olduğunu bulmak istiyorlar. Elbette katılımcılar detayları öğreniyor: Sağ kol soldan daha mı güçlü? Referans değerlerle karşılaştırıldığında tam kan sayımı nasıl görünür? Böckstiegel, “Bu tür laboratuvar değerlerini ancak bir doktordan alabilirsiniz” diyor.
ayrıca oku
İnternet ve kütüphaneler beslenme ipuçlarıyla ve beslenme tarzlarının vücudu ve rekabetçi sporları nasıl etkilediğine dair sözde içgörülerle doludur. Örneğin blogcular, dergiler ve sağlık sigortası şirketleri burada devreye giriyor. Ancak vegan ve vejetaryen beslenmeye olan ilgi sürekli artarken bilimsel açıdan güvenilir veriler çok az.
ayrıca oku
“Ağırlıklı olarak bitki bazlı bir diyet uygulayanların birçok kronik hastalığa yakalanma riski daha düşük. Bunun vegan diyeti için de geçerli olup olmadığı henüz yeterince araştırılmadı” diyor MRI'daki Coplant çalışmasının başkanı Benedikt Merz. Veganlar genellikle daha büyük kesitsel çalışmalara dahil edilmedi. “Ayrıca, yüksek oranda işlenmiş bitki bazlı ikame ürünlerin kolay bulunabilirliğiyle tamamen yeni bir durumla karşı karşıyayız.” Alman Beslenme Derneği de 14. DGE Beslenme Raporu üzerine yaptığı çalışmada daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirledi. araştırma.
WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Federal Alman Gıda Ticareti Birliği'nin (BVLH) geçen yıl yaptırdığı temsili bir araştırmaya göre, yaklaşık on kişiden dördü kendilerini esnek olarak tanımlıyor, bu da et tüketimini bilinçli olarak sınırladıkları anlamına geliyor. Nüfusun yüzde dokuzu vejetaryen bir diyetle besleniyor; bu da et ve balıktan kaçındıkları, ancak yumurta, süt ve bunlardan yapılan ürünleri yemedikleri anlamına geliyor. Yüzde üçü vegan, yani hiçbir hayvansal ürün yemiyorlar. Araştırmanın gösterdiği gibi, etten kaçınmak özellikle kadınlar ve 30 yaşın altındakiler arasında daha belirgin.
Geniş yedek ürün yelpazesi
Bu göz önüne alındığında, Federal Tarım ve Gıda Dairesi'nin ön rakamlarına göre, Almanya'da et tüketiminin geçen yıl kişi başına 51,6 kilograma düşmesi pek de şaşırtıcı değil. On yıl önce bu rakam 61,6 kilogramdı.
Öte yandan et yerine geçen ürünler, bitki bazlı içecekler ve diğer vegan yiyeceklerin yelpazesi her zamankinden daha geniş. Coplant çalışmasıyla araştırmacılar, bu tür gıdaların tüketiminin uzun vadede vücudu nasıl etkilediğini, yalnızca belirli veya yalnızca bitki bazlı gıdalar yenildiğinde metabolizmada neler olduğunu ve hangi diyetin en sağlıklı ve en sürdürülebilir olduğunu öğrenmek istiyor.
Örneğin, MRI'dan Merz, ikame ürünlerdeki tek tek bileşenlerin etkilerinin bilindiğini söylüyor. Ancak etkileşimde ve uzun vadede mesele daha karmaşıktır.
ayrıca oku
Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) tarafından koordine edilen araştırmaya 2027 yılına kadar vegan, vejetaryen, pescatarian (balık ama et yok) veya karışık beslenme uygulayan 18 ve 69 yaşlarında toplam 6.000 denek bulunacak. Karlsruhe'deki araştırmacılar hamile kadınları, emziren kadınları ve çocukları da dahil etmek istiyor.
Yetişkinler kan örnekleri, kemik yoğunluğu ölçümleri, idrar ve tükürük örnekleri dahil olmak üzere birkaç saat süren iki inceleme bekleyebilirler. Diğer şeylerin yanı sıra, besinlerin, ağır metallerin ve küf toksinlerinin emiliminin yanı sıra bağırsaktaki mikrobiyomun analizini de içerir. Ayrıca bir uygulamayı kullanarak birkaç gün boyunca ayrıntılı beslenme verileri toplamaları gerekiyor. Bu, örneğin havuçların çiğ mi yoksa pişmiş olarak mı servis edildiğinin belirtilmesini ve müsliye kaç gram elmanın doğrandığını ölçmek için mutfak terazisinin kullanılmasını içerir.
Merz, çalışma katılımcılarının, her birkaç yılda bir ankete tabi tutulacakları ve incelenecekleri yirmi yıl boyunca diyetlerini değiştireceklerini varsayıyor. “Gerçek şu ki, diyetleri değiştiriyorsunuz.”
Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız
Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.
Bu bilim için bir sorun değil; çünkü ondan bilgi de elde edilebilir. Tezlerin ve eski gerçeklerin bir kenara atılması da bunun bir parçası: Merz, ön çalışmaların B12 vitamini eksikliğinin veganlar arasında artık büyük bir sorun olmadığını gösterdiğini söylüyor. Pek çok kişi bu sorunu biliyor ve besin takviyesi alıyor.
Test deneği Böckstiegel eve döndüğünde etsiz beslenmenin 2024'te de hâlâ tartışıldığını öğreniyor: “Büyükannem şimdi yemek olarak ne yapması gerektiğini soruyor.” o sadece ızgarada etsiz sosis çeşitleri sunmakla kalmıyor, aynı zamanda bunları kendiniz de deneyebilirsiniz.