Beslenme: Almanlar süte olan isteklerini kaybediyor

Bad Chatty

New member
MYorgun adamları neşelendirir mi? Batı Almanya'nın savaş sonrası yıllarından kalma kulağa hoş gelen reklam sloganının bugün modası geçmiş gibi görünüyor. Bilinçli olarak daha az et yiyen fleksitaryanların yanı sıra, inançlarından ötürü daha az inek sütü içen Alman vatandaşlarının sayısı da giderek artıyor.

Uzmanlar bu yoksunluğu kısa süreli bir modadan daha fazlası olarak görüyor. Tüketici Araştırmaları Derneği için “süt azaltıcılar” artık kenarda kalan bir grup değil. Gıda, besinlerden daha fazlası olduğundan inek sütünde bazen imaj sorunu yaşanır. Ancak bu gerçekten geçmişte kaldı mı ve temel gıda maddesine karşı verilen kararın nedenleri neler olabilir? 1 Haziran Süt Günü ile ilgili sorular.


ayrıca oku







Rakamlara göre Almanya'da süt içme oranı istikrarlı bir düşüş eğilimi gösteriyor. Federal Tarım ve Gıda Dairesi verilerine göre kişi başına tüketim 2023 yılında 46 kilo civarındaydı. Yetkililere göre 1990'ların ortalarında hâlâ 60 kilo civarındaydı. Federal İstatistik Ofisi hâlâ Almanya'yı AB'deki en büyük inek sütü üreticisi olarak listeliyor ve süt endüstrisi bu ülkedeki en yüksek cirolu tarım sektörlerinden biri. Orada neler oluyor?

Toplumsal tartışmalar ve siyasi baskı


Fulda Üniversitesi'nde gıda sosyolojisi profesörü Jana Rückert-John, “Almanya'da hayvansal olmayan temel gıdalara doğru çok güçlü bir şekilde ilerliyoruz” diyor. “Et ve diğer tüm hayvansal ürünler, toplumsal tartışmalarda farklı yönlerden büyük ateş altında kalıyor.”


ayrıca oku


GettyImages-743704281_






ayrıca oku


WELT yazarı Sandra Will aslında inek sütünden vazgeçti ancak krema için bir istisna yapıyor






Hayvan refahı, CO-2 ayak izi, sürdürülebilirlik ve iklimin korunması ile ilgilidir. Araştırmacıya göre et ve süt tüketimindeki düşüş bununla yakından alakalı. Her ne kadar onlar için bir fark olsa da. “Hayvanlar eti için öldürülüyor.”


ayrıca oku


Ekolojik olarak belirgin avantajlara sahiptirler ve sebzeli alternatiflerle karşılaştırıldığında mutfak açısından daha iyi performans gösterirler.






Konvansiyonel hayvancılık ve buzağılarını doğumdan sonra yalnızca birkaç saat gören ve nadiren beş yıldan fazla yaşayan yüksek performanslı süt inekleri gibi konular sadece veganları ilgilendirmiyor. Federal Tarım Bakanlığı tarafından yaptırılan temsili bir araştırma olan son beslenme raporuna göre, alıcıların yüzde 80'i çiftlik hayvanlarının nasıl yaşadığına dikkat ediyor.

Batı Almanlar, yiyeceklerini seçerken hayvan refahına Doğu Almanlara göre daha fazla önem veriyor; kadınlar ise erkeklere göre daha fazla dikkat ediyor. Ankete katılanların büyük bir kısmı halihazırda vejetaryen veya vegan alternatifler satın almış durumda; çoğu zaman süt ve süt ürünlerinin yerine bitki bazlı alternatifler satın alınıyor.

Beslenmeyle ilgili değerler var


Süt yüzünden altta yatan bir kültür savaşı mı var? Rückert-John o kadar ileri gitmezdi. “Tartışma aynı zamanda varlıklı bir toplumun da bir olgusudur” diyor. Çünkü Almanya'da sütün yerine geçecek yeterince ürün var. “Beslenme giderek daha sık sorun haline geliyor çünkü artık yalnızca sağlık boyutu yok” diye ekliyor.


ayrıca oku








Aynı zamanda çevre, iklim gibi değerlerle de ilgilidir. Federal hükümetin en son beslenme stratejisinde “Yemek ve içmek temel ihtiyaçlardır ve aynı zamanda çok daha fazlasıdır” diyor. Bu zevk, bağlantı, gelenek, kültür ve birliktelikle ilgilidir. Beslenme aynı zamanda çoğu zaman “hayata karşı bir tutum veya kendini gerçekleştirme aracının” bir ifadesidir.


ayrıca oku


Ahırdaki kuşlar ve inekler






Saf süt özellikle alıcının isteksizliğinden etkilenir. İnek sütünden yapılan peynirlerde düşüş eğilimi çok daha yavaş. Orada bir mantık var mı? “Süt ürünleri orijinal üründen uzaklaşıyor. Araştırmacı Rückert-John, “Fırında bütün bir hayvanı veya balık kroketlerini ve tavuk parçalarını görmek gibi” diyor. Gıdanın işlenmesi aynı zamanda sorunları daha görünmez hale getirir.

Federal Cumhuriyet sütü yasaklamaktan çok uzakta. Tüketici Araştırmaları Derneği'nin anketlerine göre hanelerin neredeyse yüzde 93'ü UHT veya taze süt almaya devam ediyor, hatta daha az.

Günde sadece iki porsiyon süt


Bu yıl, Alman Beslenme Derneği (DGE), süt ve süt ürünlerine yönelik tavsiyelerini günde üç porsiyondan iki porsiyona indirerek revize etti. DGE sözcüsü Antje Gahl, “Bu, günde bir bardak süt ve yoğurda veya bir yoğurt ve bir dilim peynire karşılık geliyor” diye açıklıyor.

Porsiyon neden daha az? “Yeni önerilerde sadece sağlığı değil çevresel etkileri de dikkate aldık. Bunlar arasında sera gazı etkileri ve mera gibi arazi kullanımı da yer alıyor” diye ekliyor. Model hesaplamalarına tüketim alışkanlıkları da dahil edildi.

Gahl için süt tüketiminin azalması dramatik değil. “Beslenme alışkanlıkları değişiyor. Son yıllarda daha vejetaryen veya vegan beslenmeye yöneldik” diyor. Her nesil farklı beslenir. “Savaş sonrası dönemde her şey toklukla ilgiliydi, daha sonra fitness ve zayıflama dalgası geldi.”


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Bugün artık sadece ihtiyaçların karşılanması söz konusu değil. Sütle ilgili şüphecilik yeni bir olgu değil. Beslenme uzmanının raporuna göre, onun ne kadar sağlıklı olduğu ve ona nasıl tahammül edileceği (laktoz intoleransı) hakkında her zaman tartışmalar vardı. Peki süt ne kadar sağlıklı?

Besin açısından bakıldığında bol miktarda yüksek kaliteli protein, kalsiyum, B2 ve B12 vitaminleri, A vitamini, demir, magnezyum, çinko ve iyot sunar. DGE uzmanı, saf bitki içeceklerinin rekabet edemeyeceğini söylüyor. “Kalsiyum içeriği tek başına yeterli değil. Bu nedenle tüm bu içecekler besinlerle zenginleştirilmiştir.” Bu nedenle ekotrofologlar inek sütünün alternatifleri yerine alternatifleri hakkında konuşmayı tercih ediyorlar. Ancak dogmatizme dair çok az işaret var. Gahl, “Süt ve süt ürünleri yetişkinler için doğru miktarlarda sağlıklıdır ancak kesinlikle gerekli değildir” diyor.

Çocuklara ve gençlere daha dikkatli davranın


Kemik büyümesi nedeniyle çocuklar ve ergenler için işler farklıdır. “Çocukluk döneminde vegan beslenmeyi önermiyoruz çünkü beslenme gereksinimlerini karşılamak zor” diye açıklıyor. “Elbette bu, ikame ürünlerle de yapılabilir, ancak ebeveynlerin gıda konusunda gerçekten bilgili olması gerekir.” Süt olmasaydı, çocuklar bol miktarda tam tahıllı ürünler, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar yemek zorunda kalacaktı. “Ve onların da bundan hoşlanmaları gerekiyor.”

Sosyolog Rückert-John, üniversitesinde öğrencilerinin günlük yaşamda sütle nasıl başa çıktıklarını görüyor. Trendin cinsel perhiz yönünde olduğu ancak gençler konuyu araştırdıkça meselenin daha da karmaşıklaştığını belirtiyor. Çünkü soya ve badem çeşitlerinin ekolojik dengesinin inek sütünden daha iyi olması gerekmez. Brezilya'daki yağmur ormanları soya fasulyesi tarlaları için kesilmiş ve badem için çok fazla su kullanılmış olabilir.

Profesör, “Tüketiciler üzerinde aşırı yük ve aşırı talepler var” diyor. “Ne yememiz gerektiği ve yiyeceğin nereden geldiği konusundaki birçok tartışma inanılmaz derecede karmaşık. Her şeyi tartıp düşünemezsiniz.” Bazı insanlar için vicdanın rahat olması için tek seçenek organik süpermarketten alışveriş yapmaktır. Ama sonuçta bu, mahkumiyetin yanı sıra cüzdanınızla da ilgili bir sorundur.